Dricksvatten kryllar av bakterier

I ett vanligt glas kranvatten finns ett par miljoner bakterier. Det här berättar forskare i Lund. De har undersökt vattenledningar på ett lite annorlunda sätt och fått mycket bättre koll på bakterierna än man har haft förut.

– Vi ser alla bakterier som finns där. Det gör man inte när man använder konventionella (vanliga) metoder, säger professor Peter Rådström vid Lunds universitet till nukunskap.se.

Det låter kanske inte så bra med massa bakterier i vattnet, men i rent vatten finns det faktiskt en massa ofarliga bakterier. Bakterierna sitter mest på insidan av rören och bildar tillsammans en kladdig yta. Forskarna tror att en del av dem gör vattnet ännu renare. De äter smuts och ger vattnet bättre smak. På ställen där människor var nöjda med vattnet var till exempel bakterier av sorten Sphingomonas särskilt vanliga. På ställen där människor klagade på vattnet var Sphingomonas sällsynta. Sen hittade forskarna andra bakterier som inte gör oss sjuka, men som är ett tecken på problem med vattnet. Det kan till exempel handla om rost i vattenrören.

Vad ska den här forskningen vara bra för? Forskarna i Lund ska ta reda på mer saker och vill testa vatten i olika delar av Sverige. Men de hoppas till exempel att:

1. Bakterieprover ska kunna användas för att kontrollera vattenrör. Om blandningen av bakterier är dålig, kan det vara en signal om problem.
2. Man ska lära sig att hjälpa nyttiga bakterier att trivas så att vattnet kan bli ännu bättre.


 

Kort om forskarnas metod

Forskarna i Lund har tagit DNA, arvsmassa, från bakterier inuti vattenrör. Med en speciell teknik har de sedan fått svar på vilka sorters bakterier det är och hur många det är av varje sort. Forskarna har kommit fram till att det finns ett par tusen bakteriesorter i rören. En äldre och fortfarande väldigt vanlig metod att undersöka vilka bakterier som finns kallas odling. Då tar man prover från till exempel vatten och låter bakterier föröka sig några dagar i en miljö där bakterier trivs. Sen kan man se vilka bakterierna är, men det fungerar inte så bra för alla sorters bakterier.

Länktips: Pressmeddelande från Lunds universitet (2015-04-09).


  Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-04-10