Dryg miljon underskrifter mot statsbesök för Trump

USA:s nye president Donald Trump är inbjuden till Storbritannien på statsbesök. Nu har ett förslag om att ett sånt besök ska stoppas fått över 1,3 miljoner underskrifter.

Väldigt många nyheter handlar just nu om att Donald Trump gett order som hindrar människor från sju länder från att komma till USA. Flyktingar får inte heller komma in i landet.

Nu vill en hel del britter stoppa Donald Trump från att komma till deras land. I alla fall på statsbesök. Vid ett sånt besök träffas ländernas statschefer. I USA är det presidenten som är statschef. I Storbritannien är det drottningen.

Donald Trump bjöds in till statsbesök när Storbritanniens premiärminister Theresa May nyligen var i USA. Men han ska absolut inte få träffa drottningen, tycker en hel del britter. Därför har de skrivit på en så kallad petition på den brittiska regeringens hemsida. En sån petition är ett förslag för eller emot någonting.

Om en petition får minst 10 000 underskrifter kommer det en kommentar från den brittiska regeringen. Om det är minst 100 000 underskrifter debatterar ofta politikerna i parlamentet förslaget.

När nukunskap.se publicerade den här artikeln var klockan strax efter 17 måndagen den 30 januari. Då hade förslaget om att stoppa Donald Trumps statsbesök drygt 1,3 miljoner namnteckningar.


Länktips: Se hur många underskrifter som petitionen har.

Förslag till uppgifter och diskussion

1. Hur många underskrifter har petitionen nu?
2. Hur många fler underskrifter har det blivit sen nukunskap.se publicerade artikeln? (Då var det ungefär 1,3 miljoner.)
3. Går det fortfarande att skriva på?
4. Tror du att de människor som har skrivit under är lika många som underskrifterna. Varför/varför inte?
5. Vad tycker ni i klassen? Är det rätt eller fel att säga nej till en president att komma på statsbesök? Kan det vara rätt ibland och fel ibland? Ge exempel.

På den brittiska regeringens hemsida går det att se flera olika petitioner som människor kan skriva under på. Gå in på den här länken.
1. Klicka på något av uppropen.
2. Klicka på den gröna knappen ”sign this petition”.
3. Går det att fuska med underskrifter, tror du? Hur i så fall?
4. Ser du något förslag som du tycker är bra, dåligt eller knäppt?

Mest för lärare: Här beskrivs hur systemet med petitioner fungerar i Storbritannien.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2017-01-30