Pengar får brännas upp – men inte tvättas

I en del länder är det ett brott att förstöra sina pengar. Så är det inte i Sverige.

Däremot finns det andra brott som har med pengar att göra. Här är några exempel:

Förfalskning: Det är förbjudet att göra kopior av mynt och sedlar och låtsas att de är riktiga. I dag hittas rätt få falska svenska sedlar. Men 1994 upptäcktes att förfalskare i Ukraina hade gjort tusentals falska svenska tiokronor.

Bedrägeri: Det finns olika sorters bedrägeri. Det kan handla om att lura av någon pengar genom att ljuga och luras att man är någon annan.

Stöld: Att ta pengar från någon utan lov är stöld. Det är också stöld att ta dyra saker i en affär eller att sno en cykel eller någons nya tröja. Så stölder behöver inte gälla pengar. Snatteri kallas det att stjäla lite billigare saker i en affär. Det är förstås också ett brott.

Rån: Rån är ett värre brott än stöld. Genom våld eller hot tvingar brottslingen till sig till exempel pengar.

Skattebrott: Den som tjänar pengar betalar en del av pengarna i skatt. Att fuska med det är också ett brott. (Men om du till exempel säljer majblommor eller lite saker på en loppis måste du inte skatta för det.)

Penningtvätt: Vi pratar inte om vanlig tvätt. Det handlar om att på olika sätt dölja att pengar kommer från andra brott. Pengar flyttas till exempel mellan banker i olika länder.


Länktips


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-08-19

Källor: Riksbanken, Myntkabinettet, ne,se, Wikipedia