Dyrbar blå färg bröts i Hälsingland

Ur några av Sveriges kändaste gruvor tog människor koppar och silver i hundratals år. Loosgruvan i Hälsingland fanns under en mycket kortare tid.

Det var på 1730-talet som brytningen av kobolt började i Loos. Kobolt kunde ge en blå färg som var eftertraktad och användes på porslin. Först såldes koboltmalmen från gruvan till utlandet, men efter några år började man att tillverka blå färg i närheten.

I gruvan arbetade bland andra så kallade svedjefinnar, som hade kommit från Finland för att odla i de svenska skogarna. Nu började många av dem att jobba i gruvorna i stället. Det var ett tungt och farligt jobb och det finns brev från den här tiden som visar att svedjefinnarna tyckte att de hade blivit lurade.

Koboltmalmen i Loos räckte inte så länge och redan 1773 gick gruvan i konkurs. Gruvan stängdes efter konkursen och ett stort hål efter den fylldes med vatten och skräp. Mer än 200 år senare började de boende i Loos att röja upp och tömma gruvan på vatten. I dag är den ett museum. Gruvan är också känd för att metallen nickel upptäcktes här 1751.

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-03-09


Några av Sveriges kändaste gamla gruvor

Det har funnits flera tusen gruvor i Sverige. I Falu gruva bröts det koppar i ungefär tusen år, kanske ännu längre. Man tror att under delar av 1600-talet, kom ungefär två tredjedelar av all världens koppar från Falun. Det finns mycket att läsa om gruvan på Falu gruvas hemsida. Här kan du läsa om när gruvan rasade 1687.

Silvergruvan i Sala är en annan gruva som var i gång i många hundra år. Det finns många spännande historier om den. Här kan du läsa vad museet berättar om gruvans historia.


Finns en gammal gruva nära dig? Länktips!

1. Samling av kartor över gruvor. Det går att söka på en kommun och se om det har funnits en känd gruva där.
2. Karta med en massa kända gruvor som prickar. (sgu.se).
3. Lista med länkar till ett antal svenska gruvor. Ofta finns det en bild, ibland mycket att läsa. (Geologisajten geonord.org).

Källor: Gruvmuseerna, ne.se, geonord.com med flera