Elever strejkade för att slippa flytta

Elever på Fjällskolan i Göteborg gick i februari 2015 ut i strejk. De hoppades kunna stoppa en flytt till en annan skola.

Politiker i Göteborg ville ta bort högstadiet på Fjällskolan. En orsak var att det föds många nya barn och att det var trångt på skolan. Sjuor, åttor och nior skulle flyttas till Nordhemskolan, som hade plats för fler barn.

Många elever tyckte att det var en dålig lösning. De trivs på Fjällskolan och tycker att det skulle bli alldeles för många högstadieelever på Nordhemskolan. Därför strejkade de och var borta från några lektioner. I stället protesterade de utomhus, med skyltar och rop. En del elever strejkade i flera dagar. En av dem var Meandra Sewell, som går i sjuan. Hon berättar för nukunskap.se varför de valde just strejk som ett sätt att protestera.

– Det var det enda vi kände att vi skulle få uppmärksamhet för att göra. Vi fick ju rätt mycket uppmärksamhet också, men det påverkade tyvärr inte så mycket, säger hon.

Tidningar skrev om strejken och det blev inslag i radion. Eleverna fick också prata med politiker. Men beslutet att Fjällskolans högstadium skulle läggas ned togs ändå.

– Det kändes dåligt, i och med att vi inte har fått så mycket att säga till om, säger Meandra Sewell.

Hon har fått uppfattningen att vuxna och föräldrar har större chans att påverka än barn har.

Det finns inga regler som säger att skolelever får strejka. Om de ändå gör det så är det enligt Skolverket olovlig frånvaro, skolk. Men på Fjällskolan slapp de flesta strejkande elever noteringar om ogiltig frånvaro. Skolans Torbjörn Broomé förklarar varför skolan gjorde så.

– Det handlar ju om delaktighet och inflytande. Det här är ett ganska utmärkt exempel på delar i läroplanen LGR11, säger han.

Meandra Sewell och en del andra elever har ändå fått ogiltig frånvaro vid ett strejktillfälle. Det var vid en strejk efter att beslutet om flytten var taget. Torbjörn Broomé säger att han hade varit tydlig med att det var dags att återgå till lektioner som vanligt.

En av dem som bestämde om skolflytten är miljöpartisten Bosse Parbring. Han säger att beslutet behövs, men förstår att Fjällskolans elever inte vill lämna en skola där de trivs.

– Jag tycker det är viktigt att de fortsätter engagera sig, och hoppas att de vill vara med och påverka hur flytten ska se ut nu under våren, säger Bosse Parbring till tidningen Göteborgs-Posten.

Förslag till diskussion

1. Vad tycker ni om elevstrejker?
2. Om ni själva skulle protestera mot något, hur skulle ni göra? Varför?


 

Några andra elevstrejker

1. ”Dammig gympasal utlöste elevstrejk” (TT-text hos corren.se, 2002-04-04).
2. Elever i Lund strejkade mot att läxor och prov krockade (Sydsvenskan 2011-10-29).
3.
Elever i Gävle strejkade när omtyckt personal skulle byta jobb. (Arbetarbladet 2012-02-17).


Text: Lisa Blohm
Bild: Meandra Sewell
Publicerat: 2015-03-16