En svensk uppfann plastkassen

Texten ingår i Tema PLASTPÅSAR

För lite mer än 50 år sedan började de första plastkassarna att tillverkas. Det var på en fabrik i Norrköping i Östergötland.

Den sorts plastpåsar som finns i nästan varenda svensk affär är alltså en svensk uppfinning. Det var företaget Celloplast som började göra kassarna. De var gjorda av polyeten, en sorts plast som är väldigt vanlig. Plasten var tunn men stark. Handtagen gjorde påsarna lätta att bära och de klarade många kg.

De här plastkassarna började tillverkas 1961. Fyra år senare skaffade Celloplast patent på uppfinningen. Ett patent är en sorts skydd för den som uppfinner saker. Om någon har ett patent får andra inte kopiera uppfinningen.

Vad hette då personen som hittade på plastkassen? Det finns faktiskt lite olika uppgifter om det. Mannen som fixade patentet och som därför räknas som uppfinnare hette Sten Gustaf Thulin. Men en del berättar att det egentligen var Celloplasts högsta chef som gjorde uppfinningen. Han hette Curt Lindquist.

I början av 1970-talet sålde Celloplast mer än 700 miljoner plastpåsar per år och byggde fabriker i olika länder. Men när plastpåsarna blev populärare ville fler företag tjäna pengar på dem. Till slut fick de också göra det. I dag finns det väldigt många företag som gör plastkassar.


Länktips:

Artikel om uppfinningen och se skisser på plastpåsen (Norrköpings Tidningar 2015-07-22)

Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock

Publicerat: 2016-03-09

Källor: Svenskt uppfinnaremuseum, Norrköpings Tidningar, Wikipedia med flera