Eurovision utan burop anmäls

I Eurovision Song Contest i maj kom Ryssland tvåa efter vinnaren Måns Zelmerlöw med Heroes. Det var en spännande tävling och precis som Sverige fick Ryssland och sångerskan Polina Gagarina höga poäng. När Rysslands poäng lästes upp, buade en hel del människor i publiken. Men de som följde Eurovision i tv märkte ganska lite av buropen. De som gjorde tv-programmet dolde nämligen ljudet av buandet och la i stället till inspelade ljud av applåder.

Det här tycker den svenska politikern Bengt Eliasson (FP) var fel. Han kallar det för censur att byta ut burop mot applåder. Han tycker också att det var fel att Sveriges Television (SVT) visade en sändning där buropen var dolda, även om det inte var SVT som tog bort buropen. Därför har Bengt Eliasson nu anmält SVT till något som kallas granskningsnämnden. Nämnden kan granska om tv-program bryter mot vissa regler. Bengt Eliasson hoppas att nämnden ska säga att det var fel att visa programmet utan burop. Han vill också att SVT ser till att något liknande inte händer igen.

Några kanske buade åt Ryssland för att de inte gillade låten. Men de allra flesta gjorde det antagligen för att de inte gillar Rysslands politik och buade som en protest mot landets president Vladimir Putin.

 

Länktips:

1. Läs mer om Bengt Eliassons anmälan (SVT 2015-06-09).
2. Nukunskap.se hade ett tema EUROVISION före årets tävling (publicerat 2015-05-18).


Text: Lisa Blohm
Foto: Thomas Hanses/EBU
Publicerat: 2015-06-10