Extremt små knutar ska knyta sig själva

(Filmklippet visar ett experiment med mycket större knutar.)

Inom nanotekniken forskar man på och bygger vansinnigt små saker. Det ryms mellan 10 000 och en miljon stycken på en enda millimeter. Med hjälp av nanoteknik kan man till exempel få en extremt tunn yta på olika material. Nanoteknik prövas för att få kläder som inte blir fläckiga, tejp utan klister, pyttesmå radioantenner och mycket annat. En ihopbyggd liten del består ibland bara av några få atomer*.

Forskare i Storbritannien och Italien tycker att det behövs olika sorters ”knutar” när man jobbar med nanoteknik. En del knutar som sitter hårt, som en hårt åtdragen dubbelknut. Och andra knutar som lätt går upp, som en vanlig rosett. Men eftersom allt är så oerhört litet är det förstås svårt att göra knutar.

Nu har forskarna räknat ut att det borde gå att få såna här knutar att skapas av sig själva. Om man blandar ihop exakt rätt sorts byggbitar, lägger de sig på speciella sätt och ger de knutar som man vill ha. I det här Youtube-klippet har forskarna försökt att visa hur det går till. De skriver om sin forskning i tidningen Nature Communications. De har inte gjort pyttesmå knutar på riktigt. Men de har med hjälp av datorer räknat ut att det borde fungera.

LÄNKTIPS

Vill du läsa mer om nanoteknik? På de här sajterna berättas det mer om vad det handlar om:
1. Swednanotech.com (en förening för dem som jobbar sysslar med nanoteknik).
2. Forskning.se

Text: Lisa Blohm
Filmklipp: Sissa
Publicerat: 2015-03-11


*Atomer är den minsta delen av grundämnen (kol, silver, syre och många andra). Atomer kan sitta ihop i molekyler. Om atomer från olika grundämnen slås ihop till en molekyl, bildas nya ämnen.

 

KÄLLOR: Eurek Alert, Nature Communications med flera. Texten i Nature är skriven på engelska och för forskare.