Falsk sjuksköterska jobbade i ambulans

En man i Västernorrland har ljugit för att få jobba i ambulansen. Han sa att han var sjuksköterska, fast han inte var det. Mannen hade också förfalskat papper, skriver allehanda.se. På dem stod det att han hade klarat utbildningen till sjuksköterska och att han hade en legitimation som sjuksköterska. Det måste man ha för att få jobba som sjuksköterska.

På så sätt hade mannen fått jobb på ambulansen och jobbade där i flera år. Mannen avslöjades efter att en sjuk kvinna med diabetes åkt med ambulansen. Hon fick inte den vård som hon behövde och anmälde det. Då upptäcktes det att mannen inte var någon riktig sjuksköterska. Han hade börjat att utbilda sig till det för länge sen, men blev inte klar, berättar tidningen Vårdfokus.

När mannen blev avslöjad slutade han själv på jobbet. Han har nu anmälts till polisen.

Chefer för ambulanser och sjukvård ska kontrollera att de bara anställer riktiga sjuksköterskor och läkare. Ändå har det hänt förut att människor har jobbat som falska sjuksköterskor eller läkare, även om det är väldigt ovanligt. Då har det ofta slarvats med kontrollen.


Länktips:

Längre text om nyheten (allehanda.se 2015-09-15)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-16