Falska tweets från Amnesty och många andra

Bildtext: Till höger visas en del av en falsk tweet. Till vänster berättar Amnesty att organisationens konto har hackats.

Amnesty, Unicef, nyhetssajter, högskolor och många andra har fått sina Twitterkonton hackade. Sen har falska meddelanden med hakkors skickats ut.

Tidigare i dag kom meddelanden på turkiska från en massa olika Twitterkonton. I tweetsen fanns hakkors och hashtaggar som #nazihollanda. Meddelandena kom från alla möjliga stora konton. De ägdes av till exempel EU-parlamentet, tidningar, Amnesty och kändisar. Men det var inte de som skrev tweetsen. Kontona hade blivit hackade och meddelandena var falska.

De drabbade kontona har många följare. Många har också en sorts äkthetsstämpel. Den ska visa att kontona är på riktigt. Men det hjälpte ju inte när de hackades.

Nyhetsbyrån Reuters skrev ganska snabbt om attacken. Nu verkar de drabbade ha fått bort de här meddelandena. Enligt Reuters säger företaget Twitter att de vet ungefär varifrån attacken kom.

Turkiet och Holland (Nederländerna) är väldigt osams just nu. Holland har förbjudit turkiska ministrar att ha kampanjer i Holland. Det har gjort Turkiets president väldig upprörd. Nu tror en del att det är det här bråket som ligger bakom de hackade Twitterkontona. Kanske är den som skrev de falska meddelandena arg på Hollands politiker.


Bra att vara lite misstänksam i sociala medier

Den här händelsen är en viktig påminnelse om att även äkta konton på Twitter, Instagram och Facebook kan vara opålitliga. Någon kan ha hackat sig i på dem. När det sprids saker som verkar väldigt konstiga är det alltid bra att vara lite misstänksam. Kan ett konto ha blivit hackat? Eller kan en taskig kompis ha lånat någons mobil och skickat falska meddelanden?


Förslag på diskussionsfrågor

Har någon i klassen fått ett konto på sociala medier hackat? Eller känner ni någon som har det? Vad hände? Hur skulle det kännas om någon skrev saker och låtsades att det var ni, tror ni?


Text: Lisa Blohm
Bilderna är skärmdumpar

Publicerat: 2017-03-15