Familjer bor trängre än ensamma gamla

Grafik: nukunskap.se, Källa: SCB

Gamla människor som bor ensamma har ofta gott om plats. Människor i en barnfamilj bor trängre. I alla fall om man räknar golvyta per person.

Myndigheten SCB tar fram massa statistik om olika saker i Sverige. Nu har det kommit nya siffror om hur många kvadratmeter per person som vi i Sverige bor på. Under 2016 var det i genomsnitt 42 kvadratmeter, men det ser väldigt olika ut för olika människor.

Allra mest plats för sig själva har enligt statistiken män över 65 år som bor ensamma. Deras hem är i genomsnitt 79 kvadratmeter, och den ytan har männen för sig själva. Minst plats per person har familjer med två vuxna och minst tre barn. En förklaring till det är att de flesta bostäder har kök och badrum. De rummen delar alla i en familj på. Den som bor ensam har kök och badrum för sig själv.

I Sundbyberg har folk minst plats

Det ser också olika ut i olika kommuner. I Åsele i Lappland har människor i genomsnitt 53 kvadratmeter var att bo på. Likadant ser det ut i till exempel Båstad i Skåne. I flera kommuner runt Stockholms stad bor människor mycket trängre. Allra minst golvyta per person är det i Sundbyberg, med 32 kvadratmeter.

Varför är det så stora skillnader mellan kommuner? Det beror på många saker. Det här är några av dem:

  • Villor är ofta större än lägenheter. I kommuner med många villor och radhus bor människor ofta större.
  • Där det är ont om bostäder bor människor ofta trängre. De vill kanske flytta, men kan inte.
  • I rika kommuner med gott om plats är riktigt stora hus vanligare.

Alla de här siffrorna är genomsnitt. De kan visa om det finns skillnader mellan stora grupper av människor, olika sorters bostäder och olika delar av landet. Fast siffrorna säger ingenting om hur det är för en speciell människa.

Länktips: Läs mer om bostäder i Tema Befolkning (nukunskap.se, från 2015)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-04-20


Förslag på uppgift

I tabellen här nedanför finns siffror om bostadsyta i alla kommuner i landet i några olika sorters bostäder. Leta reda på din egen kommun. Hur ser det ut där? Jämför gärna med några andra kommuner.

Mer att läsa