Fångar får inte rösta

Texten ingår i Tema presidenter

För att få rösta i presidentvalet i USA ska man vara minst 18 år gammal. Men de allra flesta som sitter i fängelse får inte rösta.

Länder har olika regler för vem som får rösta. För att få rösta i presidentvalet i USA måste man vara minst 18 år gammal, medborgare i USA och höra hemma i en delstat. Till skillnad från i Sverige måste väljare i USA också ha anmält i förväg att de ska rösta. Det här kallas för att registrera sig som väljare. Den som missar att göra det får inte rösta. Så här är det i alla USA:s 50 delstater utom i North Dakota. Där krävs ingen registrering.

De flesta människor som sitter i fängelse får inte rösta i presidentvalet. Bara två delstater gör undantag från den regeln. I en del delstater får tidigare fångar inte ens tillbaka rösträtten efter sitt straff. Även i Sverige var det förr i tiden så att människor i fängelse inte får rösta.

En annan grupp amerikaner som kan hindras från att rösta är människor med Downs syndrom eller en sjukdom som gör dem förvirrade. De här reglerna ser också väldigt olika ut i olika delstater. I Sverige fanns länge liknande regler, men de togs bort. I USA finns det människor som tycker att såna här regler strider mot mänskliga rättigheter. Andra försvarar reglerna. De tror att människor som är väldigt förvirrade kan luras att rösta på fel kandidat.


Lästips på nukunskap.se: Tema Rösträtt


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-10-11

Källor: nscl.org, usa.gov med flera