Färre fyrverkerier ska skona Beijings luft

Bildtext: En del invånare i Beijing bär munskydd mot dålig luft. Foto: iStock

Kinas huvudstad Beijing (Peking) har stora problem med smutsig luft. Nu har myndigheterna vädjat till stadens invånare att ta det lugnt med fyrverkerier under nyårsfirandet. Det är för luftens skull.

I Beijing är luften rejält förorenad. När luften står ganska stilla och blandas med dimma, så bildas det som kallas smog. Det blir nästan som ett ”lock” med smutsig luft. Problemen har ibland varit så stora att skolor har stängts. Människor har då fått rådet att stanna inomhus för att inte bli dåliga av luften.

Nu är det dags för nyårsfirande i Kina och myndigheterna är oroliga för att fyrverkerier ska göra luften ännu sämre. I Kina tänds mängder med fyrverkerier under nyår. Det är i morgon, den 28 januari, som är det nya årets första dag. Sen är det festligheter i flera dagar efter själva nyårsafton under vårfesten.

Inför årets firande har därför färre försäljare än vanligt fått tillstånd att sälja fyrverkerier i Beijing. Invånarna har också uppmanats att spara in på fyrverkerierna och fira på annat sätt, så att luften inte blir så smutsig, berättar bland andra den brittiska nyhetssajten BBC. Om luften skulle bli riktigt dålig, så kan försäljningen av fyrverkerier stoppas helt.

Det finns också tecken på att Beijingborna har lyssnat, skriver China Daily. En stor försäljare av fyrverkerier säger att företaget säljer för mindre pengar än vanligt det här nyåret.

 

Länktips

Läs mer om nyheten, på engelska (bbc.com 2017-01-27)
Äldre text om luftproblemen i Beijing (svt.se 2016-12-17) 


Uppgift: Ta reda på någon eller några av de här sakerna

1. Den 27 januari är sista dagen på Apans år i Kina. Efter vilket djur är det nya året uppkallat?
2.
I Sverige firas nyår den 31 december och det är år 2017. Det är det vanliga i länder med många kristna. Varför då?
3. Hur ser det ut med nyårsfirande och tideräkning i länder med till exempel många buddhister eller muslimer? Leta reda på ett par exempel på länder som räknar tiden på ett annat sätt än Sverige.
4. Varför heter det smog?


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2017-01-27