Feta djur klarar flytten och kylan

(Valrossarna på bilden lever i polartrakterna på norra halvklotet.)

För vilda djur är ett rejält lager fett ibland viktigt för att överleva. Vissa djur bär alltid på massa fett. Andra käkar upp sig inför vintern eller en långresa.

Valfena i polartrakterna. Foto: Thinkstock

Valfena

Fett isolerar i kalla hav

Många djur som har mycket fett lever i polartrakterna, där det är riktigt kallt. Hos däggdjur på land är en riktigt varm päls viktigt, men för däggdjur i iskallt vatten betyder ett tjockt lager fett mer. Fettet isolerar mot kylan. Hos valar och sälar kallas fettet under huden för späck och vissa valar kan ha ett späcklager som är ungefär en halvmeter tjockt. Pingviner i kalla områden har både ett tjockt fettlager och en fjäderdräkt som håller tätt mot vatten.


 

Myrspov Foto: Thinkstock

Myrspov

Myrspovar behöver fett för hundratals mil

En del flyttfåglar ska flyga hundratals mil utan att kunna ta matpauser. Därför äter de först riktigt mycket och samlar på sig fett, nästan som flygbränsle. Det här vet man eftersom forskare ibland väger fåglar som fångas in vid särskilda fågelstationer. Ett annat sätt är att blåsa på fågelns mage och då kan rejäla fettkuddar synas under huden. Fåglarna släpps snart igen.

Fågeln på bilden heter myrspov och kan fördubbla sin vikt före en flytt. Det behövs eftersom myrspovar kan flyga 1 000 mil i sträck, och ta sig från Sverige och upp till ön Spetsbergen i Arktis. Det blir lite tungt för fåglarna med den extra vikten. Men de magrar under flygningen när fettet går åt. Fåglar som flugit långt kan vara rejält utmattade när de kommer fram.


 

Kamel Foto: Thinkstock

Kamel

Puckeln som reservproviant

I öknen kan det vara långt mellan matställena. För den som är kamel är knepet att lagra fettet i två pucklar. Släktingen dromedaren, eller enpucklig kamel, har i stället två. Det finns inget vatten i pucklarna som en del tror. Kameler och dromedarer kan ändå klara sig länge utan att dricka och sedan dricka över 100 liter på en gång.


 

Igelkott Foto: Thinkstock

Igelkott

Igelkottar laddar för dvala

Våra svenska igelkottar är ett av många djur som går i ide på vintern och som först behöver äta sig feta. De sänker kroppstemperaturen rejält och då gör kroppen av med mycket mindre energi. Men en del energi behöver de ändå, berättar Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Om de har ätit upp sig för lite under hösten, händer det att energin tar slut och att de inte överlever, säger han.

Text: Lisa Blohm
Bilder: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-16


LÄNKTIPS
1. ”Myrspov sätter rekord i långdistansflygning” (text från Lunds universitet).
2. Mer att läsa om kameler (Kolmårdens djurpark).

 

Källor: Naturhistoriska riksmuseet, Källor: Naturhistoriska riksmuseet, Sveriges ornitologiska förening, Lunds universitet med flera