Fett viktigt för hjärna och fötter

I våra hjärnor finns massa fett och fotsulorna har små fettkuddar. Det är fett som vi kanske glömmer bort.

Utan fett klarar vi oss inte. En del vitaminer finns i fett och det finns fettsyror som kroppen inte kan göra och som vi måste få i oss genom maten. Fett är förstås också en viktig källa till energi.

Det kroppsfett som vi oftast tänker på finns i särskilda fettceller. De bildar fettväv som bland annat sitter under huden och lätt samlas på mage, lår och rumpa. Fettet bryts ned och ger energi när vi behöver det. Det finns också fettkuddar bakom ögon, runt njurar, i handflator och under fötterna. Men där sitter fettet mest som ett skydd, berättar läkaren Mikael Rydén, som forskar om fett.

– Man behöver helt enkelt ha en fettkudde under foten för att skydda benet, annars pajar skelettet huden, säger han till nukunskap.se.

I brösten finns det också fett och inuti skelettet, i benmärgen. Längs nerverna och i hjärnan finns fett i något som kallas myelin och som är viktigt för våra nervsignaler.

Fett gör alltså nytta på många sätt i kroppen, men det är inte bra att samla på sig för mycket. För våra förfäder som hade ont om mat var det sällan något problem. Nu är det nära till kakor, läsk och lätt att slappa i soffan. Energi som vi inte gör av med lagras som fett och fetma har därför blivit mycket vanligare.

– Vår livsstil i dag är ju inte ideal. Sån här energirik föda som vi äter i dag finns inte i naturen, säger fettforskaren Mikael Rydén.

Fetma ökar risken för till exempel hjärtsjukdomar och diabetes typ 2.


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-16
Källor: Mikael Rydén, professor vid Karolinska institutet, med flera


Länktips. Kanske något att diskutera i klassen?

Många barn och unga tycker att de är tjocka fast de inte alls är det. Läs text och se tv-inslag om en ny undersökning. (SVT 2015-02-05)

Varningsskylt. Foto: ThinkstockVarning för texter om fett!

Söker du på nätet om fett? Då är det dags för en varning. Vuxna har de senaste åren bråkat en hel del om fett i maten. Det står nu mycket om fett på internet som är överdrivet, eller där det finns olika syn på vad som är sant. Det finns också många företag som gör reklam för bantningsmedel. En del sån reklam är rent lurendrejeri.