Fiskyngel åt hellre plast än mat

Bildtext: Aborrlarven på bilden har ätit mikroplast. Plasten syns som små kulor inuti larvens mage. (Foto: Oona Lönnstedt)

Larver av abborrar äter hellre pyttesmå plastbitar än riktig mat. Det här har forskare vid Uppsala universitet upptäckt.

Det hamnar mycket plast i världens hav och sjöar och det tar väldigt lång tid för plasten att försvinna. En del av plasten kallas för mikroplast. Det är plastbitar med en diameter på mindre än 5 millimeter. Mikroplasten kan komma från större plastsaker som bryts ned eller från små plastbitar i till exempel en del tandkräm.

Man vet att många djur i havet äter både små och stora plastbitar. Forskarna i Uppsala har undersökt hur fisklarver från aborrar åt mikroplast och vad som hände med larverna. Forskarna tog först abborrägg från havet och la dem i olika akvarier. I ett akvarium var det havsvatten utan mikroplast. I två andra akvarier var det havsvatten med olika mycket mikroplast. I alla akvarier fanns det också plankton, som abborrlarver brukar äta.

När äggen kläcktes visade det sig att larverna hellre åt mikroplast än plankton. Fisklarverna fick alltså i sig alldeles för lite mat. Larver som åt mycket plast rörde sig mindre och var sämre på att akta sig för rovfisk.

Forskaren Oona Lönnstedt har gjort det mesta av forskningen. Hon berättar i ett pressmeddelande att larverna som åt plast betedde sig på ett onormalt sätt. De rörde sig ovanligt lite och reagerade inte på doften av farliga rovfiskar. När de hamnade i ett akvarium med rovfisk, så dog alla de plastätande larverna inom två dygn. Andra larver klarade sig mycket bättre. Forskarna tycker att det här är väldigt oroande och visar att plast i havet kan göra att fler fisklarver dör. De skriver om sina upptäckter i Science, som är en väldigt känd tidning om forskning.

Läs mer om plast i Tema PLASTPÅSAR på nukunskap.se!

Några andra lästips:

Tema SOPOR (från januari 2015)
Polis räddade björnunge ur plastburk (2015-08-19)
Mikroplast från tandkräm åker ut i havet (2015-04-15)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-06-03

För lärare: Länk till studien i Science (fulltext kräver inloggning) och nyheten på Uppsala universitets hemsida.