Fler än 25 mynt? Då kanske affären stoppar dig

Nästa sommar blir gamla mynt ogiltiga och därför vill människor bli av med dem. Nu får affärer rådet att säga stopp till fler än 25 mynt om slantarna blir ett problem.

I oktober började de nya, lättare mynten att spridas till banker och butiker. Fram till den 30 juni 2017 duger både gamla och nya mynt att betala med. Sen skrotas de gamla enkronorna och femmorna. Då blir de bara värda metallen som de innehåller. En del riktigt gamla mynt kan också ha samlarvärde.

Problemet är att det finns massor av snart värdelösa mynt i spargrisar, burkar, lådor och jackfickor. Riksbanken räknade i fjol med att det fanns i genomsnitt nära 800 kronor mynt i ett svenskt hem.

Många banker tar inte emot mynt av privatpersoner. Därför måste vi betala med mynten i affärer för att bli av med dem. En del personer stoppar fickan full med enkronor och betalar med. Det här gillar inte alltid kassörer och butikschefer. Att betala med många mynt tar ofta längre tid och andra kunder får vänta. Det blir också många mynt för affärerna att ta hand om.

Nu tycker organisationen Svensk Handel att affärerna kan säga nej till kunder som vill betala med fler än 25 mynt i taget. Svensk Handel är en organisation som väldigt många affärer är med i. Affärerna måste inte göra så här. De kan välja att ta emot obegränsat med mynt och de kan ha ett stopp på tio mynt. Eller fem. Men då kanske kunderna blir sura.

Grundregeln är att affärer ska ta emot betalningar med både kort, 1 000-lappar och mynt. Men affärerna får alltså ha egna regler. Däremot tycker Riksbanken att affären i så fall ska ha tydliga skyltar om vad som gäller, så att den som vill kan handla någon annanstans.


Förslag till räkneuppgifter

Du har gamla mynt värda 780 kronor hemma. Mynten kan bara vara femkronor och enkronor, men vi avslöjar inte hur många det är av varje sort. Du vill betala med alla mynten i din lokala affär, men får bara betala med högst 25 mynt åt gången.

1. Hur många gånger behöver du som mest gå och handla för att bli av med alla mynten?

2. Hur många gånger behöver du som minst gå och handla för att bli av med alla mynten?

  • Svar på fråga 1


    32 gånger. (Tänk dig att du har bara enkronor. De första 31 gångerna betalar du 25 kronor i affären. Sista gången betalar du 5 kronor.)

  • Svar på fråga 2


    7 gånger.

Text: Lisa Blohm
Foto: nukunskap.se
Publicerat: 2016-10-12