Fler falska eurosedlar hittas i Sverige

Under 2016 undersöktes 660 falska euro-sedlar av experter i Linköping. Det är mer än dubbelt så många som två år tidigare, berättar Sveriges Radio.

En reporter på radion i Östergötland har pratat med Michael Johansson på Nationellt forensiskt centrum, som förkortas NFC. NFC hör till polisen och undersöker till exempel spår från mord i hela Sverige. En del av dem som jobbar på NFC är experter på att undersöka och avslöja förfalskningar.

Många falska eurosedlar som kommer till NFC har polisen fått från växlingskontor. Där växlas utländska sedlar till svenska och tvärtom. En del kanske själva försöker lura växlingskontoret. Andra har själva blivit lurade och har ingen aning om att de försöker betala med eller växla en falsk sedel.

Ungefär hälften av de falska sedlarna som undersöktes på NFC förra året var förfalskade eurosedlar. Det är inte så konstigt, tycker experten Michael Johansson.

– Det är egentligen inte särskilt märkligt då euron är en väldigt, väldigt stor och global valuta, säger han till Sveriges Radio.

 

Falska kinesiska sedlar

Det hittas också fler falska kinesiska yuansedlar än tidigare i Sverige.

– Det verkar tyvärr som så att det är väldigt många svenska turister som kommer tillbaka som har varit i Kina och som har med sig sedlar hem och har blivit lurade i Kina. Och de har fått äkta sedlar utbytta mot falska, säger Michael Johansson till radion.

Andra har kanske redan avslöjat att sedlar var falska, innan de kom till Nationellt forensiskt centrum. Men experterna där kan göra andra upptäcker om sedlarna. Det kan göra det lättare att få fast förfalskarna.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2017-03-21


Att fundera på: Kan man veta om de falska eurosedlarna i Sverige blivit fler?

Nationellt forensiskt center (NFC) undersökte i fjol många fler falska eurosedlar än två år tidigare. Kan man då veta att det har blivit vanligare med falska eurosedlar i Sverige?

Så här tänker nukunskap.se:
1.
Alla falska sedlar som upptäcks i Sverige ska skickas till NFC. Det har vår reporter Lisa Blohm ringt till NFC och kollat.
2. De allra flesta hittade förfalskningar skickas nog därför också dit.
3. Det var enligt radion fler än dubbelt så många sedlar som kom till NFC 2016 som två år tidigare.
Vår slutsats av 1+2+3: JA, man kan säga att fler falska eurosedlar hittas i Sverige. Därför skriver vi det i rubriken.

Vi tycker också att det är rimligt att tro att de falska sedlarna är fler. Det är ju fler förfalskningar som hittas! Men det är inte lika säkert. Det kan ju vara så att de falska sedlarna är lika många som förut, men att en del har blivit bättre på att upptäcka dem. Därför skriver vi inte att de falska eurosedlarna är fler. Vi nöjer oss med att skriva att fler falska sedlar hittas. En del skulle nog tycka att det är onödigt försiktigt och välja en annan rubrik.


Länktips: Läs mycket mer om pengar i vårt Tema Pengar

Lyssna på radions intervju med Michel Johansson: