Fler skolor slutar med prao

På högstadiet kan skolor skicka ut elever på prao. Då får eleverna vara några dagar eller ett par veckor på en arbetsplats, till exempel i en affär. De brukar också få testa en del arbetsuppgifter och pröva på hur det är att vara på ett jobb. Men fler och fler skolor slutar med prao, eller så blir praon väldigt kort. Det här berättas i Sveriges Radios program Studio 1. Där intervjuas också Diana, som går i åttan i Mariaskolan i Stockholm. Hon blev besviken när hon fick veta att hon inte skulle få göra någon prao.

– Jag tycker att det var tråkigt, för jag har några äldre kompisar och de säger att prao är jättekul. Och sen dessutom så är prao väldigt bra att ha, för att det kan leda till att man kanske kan få sommarjobb och att man kan få deltidsjobb senare. Sen dessutom, man ska kunna  klura ut vad man vill göra sen och det är det som praon egentligen går ut på, man ska prova nånting som man tycker är intressant, säger Diana i radioinslaget.

Det kan finnas olika skäl till att skolor slutar med prao. Ett skäl är att det finns regler som säger att skolorna ska ha koll på att prao-platsen är tillräckligt säker för eleven.

Lund och Nacka är några av de kommuner som helt har slutat med prao. I en del kommuner har en del skolor prao och andra har det inte. En del skolor slutade med prao för många år sedan, andra har gjort det nu i år.


Lyssna: I början av det här radioinslaget pratar elever om prao. Man behöver nog inte lyssna på hela klippet. (Sveriges Radio 2015-09-18) 

Länktips:
Kommuner avråder skolor från prao (Skolvärlden 2015-09-22)
De vill ha prao tillbaka (Skånska Dagbladet 2015-03-30)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-23