Fler svenskar vill nu ta emot fler flyktingar

På bara några få dagar har många svenskars syn på flyktingar förändrats. Det kommer företaget Sifo fram till efter att ha frågat ett antal svenskar. Frågan handlade om hur många flyktingar som Sverige ska ta emot jämfört med nu. De svarande kunde svara färre, fler, lika många eller att de var tveksamma. Samma fråga ställdes först den 1 till 2 september och sedan den 4 till 6 september.

Första gången blev resultatet så här, skriver tidningen Svenska Dagbladet:

34 procent ville ta emot färre flyktingar.
31 procent ville ta emot lika många.
17 procent ville ta emot fler.
Resten, 18 procent, svarade att de var tveksamma.

Några dagar senare blev resultatet:

29 procent ville ta emot färre flyktingar.
33 procent ville ta emot lika många.
25 procent ville ta emot fler.
Resten, 13 procent, svarade att de var tveksamma.

Andra gången var det alltså färre som inte riktigt visste vad de tyckte. Det var också fler än tidigare som svarade att Sverige ska ta emot fler flyktingar. Men precis som tidigare tyckte de flesta att Sverige ska ta emot lika många flyktingar som nu eller färre.

Det har varit väldigt mycket nyheter om flyktingar de senaste dagarna. Många svenskar har också reagerat på bilderna av en liten pojke från Syrien som drunknade på Medelhavet. Kanske har nyheterna och bilderna fått en del människor att ändra åsikt om flyktingar, i alla fall ett tag.

Det var drygt 1 000 personer som svarade i den första undersökningen och lite fler i den andra. Det var inte samma människor som svarade båda gångerna.


Länktips:

Läs mer om undersökningen (Svenska Dagbladet 2015-09-07)


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-08