Tidningar slutar med aprilskämt

Den 1 april är det många som luras med aprilskämt. En hel del journalister brukar också göra det. Men en del av tidningarna har slutat med skämten. De vill inte ha falska nyheter – inte ens på 1 april.

Kanske har du blivit riktigt ordentligt lurad på 1 april? Många tycker att det är väldigt kul med ett bra aprilskämt. Just den här dagen på året har även tidningar tyckt att det är okej att lura läsarna. En del skämt har varit ganska lätta att avslöja. Andra har varit svårare och ibland gjort folk ordentligt arga eller glada innan de fattat att allt bara var ett skämt.

Förra året bestämde flera tidningar sig för att sluta med skämten, skriver tidningen Journalisten. De sa att de inte ville luras med fejkade nyheter. I år gör minst en tidning till samma sak. Det är lokaltidningen Smålandsposten.

Magnus Karlsson är tidningens chefredaktör. Han säger till en reporter på Smålandsposten att tidningen inte vill ha aprilskämt som kanske sprids väldigt mycket på nätet och som folk inte förstår är falska. Precis som många andra tycker Magnus Karlsson att det är ett problem med fejkade nyheter.

– I dag kan en fejkad hemsida med direkt felaktiga texter få mer spridning än riktiga nyheter, säger Magnus Karlsson i Smålandsposten.

Andra fortsätter att luras

Fast alla tänker inte som Magnus Karlsson på Smålandsposten. På Blekinge Läns Tidning är Mimmi Karlsson-Bernfalk chefredaktör. På hennes tidning fortsätter aprilskämten.

– Aprilskämten är en tradition i Sverige som sträcker sig ända bak till 1600-talet. Vår trovärdighet bygger inte på ett aprilskämt, säger hon till Sveriges Radio.

Hon tycker att det finns en väldigt viktig skillnad mellan tidningarnas aprilskämt och de falska nyheter som människor sprider för att luras på riktigt.

– Till skillnad från såna nyheter så tar ju vi ansvar för våra publiceringar och talar om att det inte är sant, säger hon till Sveriges Radio.


Därför kan aprilskämt på nätet bli besvärliga

Det finns en viktig skillnad mellan aprilskämt på internet och i en tryckt tidning. I en tryckt nyhetstidning står det tydligt att det är den 1 april och en dagstidning som är gammal brukar man inte läsa igen. Risken att bli lurad av skämtet långt senare är ganska liten.

På internet är det lättare att missa att en text är publicerad den 1 april. Om någon hittar den flera månader senare, så missar hen kanske att kolla när texten först var publicerad och tror att nyheten är sann. En del nyhetssajter plockar nog bort gamla aprilskämt från nätet eller skriver att de skämtade  Men de som har gått på skämten har kanske redan hunnit sprida dem vidare och så tror många att de är sanna.


Var källkritisk: Kolla alltid datumet på nyheter

Det är viktigt att alltid kolla när en nyhet och faktatexter som du hittar på nätet är skrivna och publicerade. Det här är två viktiga exempel på varför:

1. För att du ska slippa luras av gamla aprilskämt. Om en nyhet är från den 1 april, var extra misstänksam!
2. För att det som står i gamla texter kan ha ändrats, fast det var helt sant när det skrevs. Om du läser en nyhet om ett nytt världsrekord, så kanske världsrekordet redan har slagits två år senare.


Länktips: Läs om aprilskämtet från 2008 som lurade människor i många år. (nukunskap.se)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-03-30

Förslag till diskussion

1. Tycker ni att de tidningar som slutar med aprilskämt gör rätt eller fel? Motivera. Är ni överens i klassen?

2. Vad tycker ni är ett bra aprilskämt? Varför?

3. Finns det dåliga aprilskämt? Ge i så fall exempel på ett sånt skämt.

4. Kommer ni ihåg något aprilskämt som ni har blivit lurade av? Eller något som ni har lurat andra med?