Fler valde bort sötade drycker med varningstext

Kan varningar på läsk få tonåringar att välja drycker med mindre socker? Ja, kanske. I en studie i USA såg forskare att såna varningar kan göra skillnad.

Forskningen är gjord av bland andra Christina Roberto vid universitetet i Pennsylvania, USA. Hon berättar i ett pressmeddelande att en tonåring i USA i genomsnitt dricker minst en dryck per dag som har sötats med socker.

– Det kan motsvara mer än dubbelt så mycket socker som rekommenderas per dag, säger Christina Roberto.

Om man äter och dricker mycket socker ökar risken för dåliga tänder, övervikt och en del sjukdomar, till exempel en sorts diabetes som mest drabbar vuxna. Därför vill många inom sjukvården i USA få människor att dricka mindre läsk.

Forskarna gjorde en sorts experiment med drygt 2 200 ungdomar mellan 12 och 18 år. Ungdomarna fick svara på frågor på nätet. På bilder fick de se några olika drycker. En del ungdomar fick se drycker utan varningar. Andra fick se samma drycker men med olika varningar för de drycker som innehöll tillsatt socker. Det kunde till exempel stå att läsk med socker ökar risken för diabetes typ 2.

Försökspersonerna fick sen svara på vilken dryck de skulle välja. Av dem som såg drycker utan varning valde 77 procent drycker med tillsatt socker. Av dem som såg drycker med tre av fyra sorters varningar valde färre en sån dryck. (Fast mellan 61 och 65 procent av dem valde ändå sockerdrycker.)

Forskarna tror att såna här varningar kan få ungdomar att göra lite nyttigare val. Hur ungdomarna skulle göra om de stod i en riktig affär har forskarna inte testat. De skriver om sin forskning i en tidning för forskare som heter American Journal of Preventive Medicine.

En läsk på 33 cl innehåller ungefär 33 gram socker eller 11 sockerbitar.


Förslag till uppgifter i klassen

Diskutera: Tror ni att varningar på drycker med mycket socker skulle få människor att köpa mindre av såna drycker? Varför? Varför inte?

Rösta: Borde det finnas en lag om varningar på drycker med mycket socker?


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2016-09-09

För lärare: Länk till studien i American Journal of Preventive Medicine.