Flera skadade av explosion på vulkanen Etna

Bildtext: Bilden på Etna är från ett tidigare utbrott.

Människor har skadats av lava och heta stenar uppe på vulkanen Etna i Italien. En journalist på plats skriver på Twitter att det var extremt skrämmande.

Etna ligger på Italiens största ö Sicilien och är en aktiv vulkan. Det betyder att den kan ha utbrott. De senaste veckorna har vulkanen varit ovanligt aktiv och sprutat en del eld. I dag, torsdag, var det en explosion uppe på vulkanen. Lava sprutade upp och flera människor skadades, berättar bland annat tv-bolaget BBC och italienska tidningen Repubblica.

Några från just BBC råkade vara på plats uppe på Etna när utbrottet kom. En av dem var journalisten Rebecca Morelle. Tillsammans med andra skyndande hon sig bort från utbrottet och twittrade sen om det. Hon skrev bland annat att hon hade sprungit nedför ett berg, där stenar flög och att hon fick akta sig för brinnande stenar och kokhet vattenånga.

Några människor har enligt Rebecca Morelle fått skärskador, blåmärken och brännskador. Det fanns strax före klockan fyra i dag, den 16 mars, inga uppgifter om att någon människa hade dött.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2017-03-16

Länktips: Läs om nyheten på engelska (bbc.com 2017-03-16)


Källkritik: Därför är journalistens Twitter trovärdigt

Man ska vara försiktig med att lita på det som står i sociala medier. Det händer att människor låtsas vara någon annan på Twitter. Ändå tycker nukunskap.se att journalisten Rebecca Morelles meddelanden på Twitter är en bra och trovärdig källa. Vi litar på att hon var på plats på Etna när utbrottet kom och att det är just hon som twittrar. Det finns flera skäl till det. Det viktigaste är att hon jobbar för tv-bolaget BBC. BBC säger att det är hon som twittrar. BBC borde ju verkligen ha koll. Rebecca Morelles chefer visste nog också att hon skulle upp på vulkanen.

Eftersom Rebecca Morell är på plats blir hon också ett bra ögonvittne. Hon har ju själv varit med om vulkanutbrottet. Men andra människor på plats har antagligen sett andra saker och kanske berättar en lite annorlunda historia än hon.