Flyktingar varnas efter många svampförgiftningar

På bara en vecka har över 30 flyktingar i Tyskland förgiftats av den mycket farliga lömska flugsvampen. Det är en sån som syns på bilden. Därför varnar svenska Giftinformationscentralen nu extra mycket för svamparna.

Hittills i år har det inte varit några kända fall av svampförgiftning bland flyktingar  i Sverige. Men förra hösten förgiftades ett tiotal personer av vit flugsvamp. Både flyktingar och människor från till exempel Thailand drabbades, berättar Erik Lindeman som är läkare på Giftinformationscentralen.

Risken att människor från mellanöstern och Asien äter svenska giftsvampar är extra stor. Några av de giftigaste svenska svamparna är nämligen väldigt lika goda matsvampar i en del andra länder. Och i de länderna känner folk inte till vit flugsvamp och lömsk flugsvamp.

– Man förväxlar giftsvamparna med matsvamp som man är väl bekant med från sitt hemland. Det är det som de tror har hänt i bland annat Tyskland, berättar Erik Lindeman för nukunskap.se.

Både lömsk flugsvamp och vit flugsvamp är väldigt giftiga och en enda svamp kan ge livshotande skador. Den som har ätit av de här svamparna brukar först få symtom från magen och tarmarna. Sedan kan bland annat lever och njurar förstöras.

– Det är fasansfulla gifter som finns i de här svamparna, säger Erik Lindeman.

Många av de förgiftade i Tyskland är syriska flyktingar. Giftinformationscentralen har kontaktat Migrationsverket som tar hand om människor som söker asyl i Sverige, så att asylslökande ska varnas extra för svamparna. Det finns också information på 29 olika språk framtagen.

Länktips:

Broschyr på svenska om de giftigaste svamparna
Broschyr på 28 andra språk om svamparna


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-21