Titta närmare på nyheterna vid en naturkatastrof

I januari 2017 förstördes ett italienskt hotell av en lavin. Det blev en stor nyhet och människor dog. Ni ska få kolla på en del av det som Sveriges Radio först rapporterade.

Vid naturkatastrofer och stora olyckor vill journalister snabbt berätta så mycket som möjligt. Samtidigt kan det vara svårt att få fram säkra uppgifter. Kanske säger en polis sånt som hon tror är sant, fast hon inte är helt säker. Kanske har elektriciteten slagits ut och mobiltelefoner är svåra att nå. Ibland skrivs det massor av saker i sociala medier, från människor som var på platsen. Mycket stämmer nog, men samtidigt kan falska uppgifter spridas – av misstag eller med flit.

Då behöver journalister snabbt reda ut vad som stämmer. Uppgifter som är osäkra ska de vänta med att berätta. Men när källor som brukar vara pålitliga har fel, kan det krångla till det.

På morgonen den 19 januari 2017 kom en nyhet om en allvarlig händelse i italienska bergen. I samband med ett jordskalv utlöstes en lavin. Snön begravde ett hotell, där det fanns människor. Nyheten spreds snabbt i italienska och utländska medier. Ekot i Sveriges Radio valde att bland annat rapportera om händelsen på sin sajt. Med start strax efter klockan nio på morgonen skrevs en stor mängd korta snuttar med text. Så höll det på fram till klockan 10.30.

Nukunskap.se har valt ut den här rapporteringen för att den är ett exempel på hur rapportering kan se ut vid stora nyheter. Sveriges Radio och en del andra rapporterar korta bitar i taget på nätet. Det här är också ett bra exempel på att det kan vara svårt att snabbt få tag på säkra uppgifter vid en naturkatastrof.


(Tips till lärare: På vår lärarsida (inlogg) finns en pdf fler frågor och tips om hur man kan jobba med denna uppgift och hela temat.)


Uppgifter och frågor till texten

Klicka på länken där du kan se vad Sveriges Radio skrev om lavinen. Försök sedan att svara på frågorna, en i taget. En del kräver lite mer tid och funderande. Länken till Sveriges Radio.

1. Vad får du veta om olyckan i inlägget som skrevs klockan 9.09? Vad är källan till den uppgiften?
2. Fortsätt att läsa textsnuttarna. Stämmer det första som skrevs? Motivera.
3. När och var inträffade olyckan?
4. Hur verkar Ekots Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson få veta saker om lavinen?
5. Leta igenom alla de små texterna efter källor. Hjälps gärna åt i grupp. Tänk på att även bilder kan vara en källa.

a) Vilka källor hittar ni?
b) Är det några källor som verkar ha varit på olycksplatsen? Vilka i så fall? Hur kommer ni fram till det?
c) Vilka av källorna är nyhetsbyråer eller olika sorters nyhetssajter?
d) Verkar några uppgifter komma från Facebook, Twitter eller Instagram? Vilka?

6. Ekot skriver vid ungefär halv tio att de slutar rapportera. Varför?
7. Vad tycker ni att ni då vet om lavinen? Finns det några saker som är oklara eller förvirrande?
8. Vad tycker ni om att nyheter rapporteras på det här sättet, med en liten bit i taget?
9. Får ni en bra bild av vad som har hänt?


Länktips: Vill ni veta vad som hände sedan? På nyhetstjänsten Omni finns en del av allt det som rapporterades under flera dagar samlat, på denna länk. Leta gärna efter nyheten om att barn räddades.

Fundera gärna på:
♦ Vad får man veta om lavinolyckan sista dagen? Hur stämmer det med rapporterna i början?
♦ Är det någon skillnad mellan hur mycket som skrevs första dagen och senare i veckan?


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-02-24