Förbud mot maskerad publik på gång

Regeringen vill inte att publik på fotboll, ishockey och annan idrott ska få maskera sig. Nu föreslår regeringen att det ska bli förbjudet från den 1 mars 2017.

Ibland är det stökigt på läktaren vid idrott. De allra flesta åskådare vill bara heja på sitt lag och titta på matchen. Men en del tänder fyrverkerier, slåss eller kastar in smällare och flaskor på plan. Det gör då och då att matcher avbryts och människor kan komma till skada. De som förstör med läktarvåld kallas ofta huliganer.

Det har länge pratats om hur läktarvåldet ska kunna stoppas. Ett problem för polisen är att en del huliganer maskerar sig. De drar till exempel upp en halsduk över mun och näsa eller använder rånarluva. Då blir det mycket svårare för polisen att bevisa vem som är skyldig, även om händelserna har filmats. Det är också svårare för ett vittne att säkert identifiera en person. Ibland kanske någon på läktaren vet vem den skyldiga är, men berättar det ändå inte för polisen.

Efter mycket diskussion och utredningar finns det nu ett förslag från regeringen. Om riksdagen säger ja till förslaget, så blir det från den 1 mars 2017 förbjudet att maskera sig när man tittar på idrott. Den som maskerar sig ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader, skriver regeringen på sin hemsida. Med den här förändringen hoppas regeringen att det ska bli lugnare på matcherna.

Enligt förslaget ska det finnas några undantag från budet. Det ska vara okej att täcka ansiktet om:

  • Du döljer ansiktet av religiösa skäl eller
  • Du har en sjukdom som gör att du behöver täcka för ansiktet eller
  • Det är extremt kallt eller annat riktigt dåligt väder.

Problemen med olika sorters läktarvåld har varit störst inom herrfotbollen. Det brukar mest pratas om stök och bråk när lag med riktigt många supportrar spelar.


Förslag till uppgift:

När regeringens förslag kom intervjuades både poliser och människor i idrottsklubbar om vad de tycker om ett maskeringsförbud. Försök att hitta en sån intervju i en tidning, på tv eller i radio. Vad verkar de intervjuade tycka om förslaget? Går det att förstå varför de tycker som de gör?


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2016-09-29