Forskare fick saker att krympa i stället för att växa

Bildtext: Ett av de byggen som forskarna har lyckats krympa – fast väldigt lite. (Foto: Quiming Wang)

Nästan alla material blir större av värme och mindre av kyla. Men forskare i USA har gjort saker som i stället krymper av värme.

När metaller, glas, gummi och sten hettas upp tar de mer plats. Det här gäller nästan alla material. Skillnaden är inte så stor att vi brukar tänka på den eller se det här med bara ögonen. Men fenomenet kan ändå ställa till problem. Ett exempel är att järnvägsräls blir kortare av vinterns kyla och längre heta sommardagar. Det kan ställa till det för tågen.

Forskarna i USA skapade med hjälp av en sorts avancerad 3D-skrivare små byggen (eller konstruktioner). Byggena var gjorda av material som blir större av värme. Trots det krympte byggena av värmen. Hur kan det bli så? Forskarna förklarar det med att byggena har ett särskilt mönster, eller struktur.

Bygget på den stora bilden är stort som en sockerbit och byggt av två olika material. Det ser ut att vara gjort av en massa pinnar som bildar stjärnor. När bygget värmdes upp till ungefär 282 grader, krympte det. Forskarna kom fram till att delar inuti bygget drog i de yttre delarna. Då rörde sig allt lite inåt och själva bygget blev mindre.

Det gäller att göra bygget på rätt sätt, berättar forskaren Nicholas X Fang i ett pressmeddelande.

– Även om de enskilda delarna blir större, så kan bygget krympa på grund av hur delarna drar i varandra, säger han.

Krympningen var mycket liten. Det viktiga är nog egentligen inte krympningen utan att byggena inte blir större, tycker forskarna. De tror att deras upptäckter kan vara till nytta i till exempel datorer. Där kan det i dag vara problem när pyttesmå saker blir större av värme och därför inte fungerar som de ska.

Andra forskare räknade för ganska många år sen ut att man borde kunna göra så här. Men då kunde de inte testa om det fungerade i verkligheten. Nu finns det bättre teknik för att göra pyttesmå byggen.

Extra info: Forskningen är gjord vid Massachusetts institute of technology i USA. Forskarna skriver om sina upptäckter i en tidning som heter Physical Review Letters.

För lärare: Länk till pressmeddelande (på engelska)


Tips: Mer att läsa om värme

Nukunskap.se har ett Tema VÄRME. Där kan du läsa om värmerekord, få heta boktips och läsa om varför koppar känns varmare än trä.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-10-26