Forskare förvandlar bilder till DNA

Bildtext: Om man tittar noga syns lite rosa längst fram i plaströret. Där säger forskare att bilder från flera hundra mobiler får plats.

Forskare i USA säger att de kan få bilder från 600 mobiltelefoner att rymmas i en liten droppe. De har tagit hjälp av DNA, som finns i kroppens celler.

I en dator sparas bilder som en sorts kod. Den koden är gjord av ettor och nollor. Forskarna har översatt den koden till en annan sorts kodspråk, som kallas DNA. DNA finns i dina celler och hur just ditt DNA ser ut bestämde till exempel vilken ögonfärg du föddes med.

Forskarna har alltså gjort om datorspråk till DNA-kod. Sen har de gjort konstgjort DNA och det tar extremt lite plats. Därför kan de spara en väldig massa bilder på ett väldigt litet utrymme. Forskarna har också lyckats översätta DNA-koden tillbaka till bilder.

Kommer DNA att bli ett nytt sätt att spara bilder på? Det får vi se. I så fall måste det gå snabbare och billigare att lagra bilder på det här sättet än det gör nu.

Forskarna jobbar för företaget Microsoft och University of Washington. Universitetet skriver om forskningen i ett pressmeddelande.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock. Bilden är ett collage.
Publicerat: 2016-04-08