Forskare vill se skyddsglasögon på skolans innebandy

I Örebro har forskare undersökt ögonskador. Skadorna i innebandy var fler än i alla andra sporter tillsammans. Nu vill forskarna att skolor ska ha skyddsglasögon som elever kan ha om de spelar innebandy.


Publicerat: 2017-09-12
Text: Lisa Blohm


Forskningen gjordes vid Universitetssjukhuset Örebro. Under ett år kom 49 barn och vuxna till sjukhuset med ögonskador som de hade fått när de hade idrottat. 38 personer tackade ja till att svara på några frågor om sin skada.

25 av 38 sa att de hade skadat sig när de spelade innebandy. Men de flesta hade inte skadat sig vid match eller träning i en förening. I stället hade de gjort sig illa när de spelade i skolan, med jobbarkompisar eller på skoj på fritiden. Åtta barn hade till exempel skadat ögat på skolidrotten eller ute på rasten. Av dem hade sju spelat innebandy.

Barn måste ha glasögon på match

Ingen av de skadade hade använt skyddsglasögon. Såna måste numera barn och ungdomar upp till 16 år ha på riktiga innebandymatcher. Det står i reglerna. Men de som spelar i skolan eller hemma på gatan har nog ofta inte skyddsglasögon.

Nu tycker forskarna att alla som spelar innebandy alltid borde skydda ögonen. Både barn och vuxna. En av forskarna är optikern Marit Tholvsen. Hon hoppas att forskningen ska göra att skolor ser till att det finns skyddsglasögon och att de också används vid innebandyspel – både på idrotten och på rasten. Nukunskap.se undrar om skolorna kanske tycker att glasögonen är dyra.

– Så kan det ju vara, men en klassuppsättning behöver inte kosta så mycket och vi tycker ju att det är värt det. Sen gäller det ju att vara rädd om glasögonen också, säger Marit Tholvsen till nukunskap.se.

Fråga från nukunkap.se: Om det inte finns skyddsglasögon, ska man strunta i att spela innebandy i skolan då?

– Att välja bort sporten är ju synd, för det är en väldigt rolig sport, säger Marit Tholvsen.

Hon vill i stället att eleverna får rätt skydd och också använda dem.

De flesta som skadat ögonen vid innebandyspel var vuxna. Marit Tholvsen tycker att det vore toppen om alla elitspelare i innebandy använde skyddsglasögon. Då tror hon att andra också skulle göra det. Hon jämför med ishockey och berättar att det förr var många ögonskador i den sporten. När spelarna blev tvungna att använda ögonskydd som kallas visir protesterade en del. Men nu verkar de flesta ha vant sig vid skydden och ögonskadorna är väldigt få.

Forskarna skriver om studien i Läkartidningen, som är en tidning för läkare.


Extra fakta

De flesta innebandyspelarna i studien hade fått en boll i ögat. De som hade träffats av en klubba fick ofta värre skador.

En av dem som hade fått den allvarligaste ögonskadan var en 15-årig tjej. Hon hade träffats av en innebandyklubba i ögat på en match. Ett år senare såg hon fortfarande dåligt på det ögat och såg ofta dubbelt. (Den här tjejen skadade sig innan det blev krav på skyddsglasögon för alla som är 16 år och yngre.)

Forskarna har bara kollat på 38 skadade. Men det finns annan forskning som också visar att många fler skadar ögonen innebandy än i andra sporter.


Ordkoll

I texten finns en kvinna som är OPTIKER. Vad gör en sån? Förklara om du vet, och ta annars reda på det.


Förslag till uppgifter

1. Finns det skyddsglasögon att använda när ni spelar innebandy i skolan? Ta reda på det!

2. Ta reda på vad skyddsglasögon i innebandy kostar. Vad skulle skolan få betala för glasögon som räcker till en klass?

3. Vilka idrotter håller ni i klassen på med? Skriv upp vilka av de idrotterna som man måste ha ett skydd för att få hålla på med. Skriv också upp vad det är för skydd.


Förslag till diskussion

1. Är det här en nyhet som påverkar er? Varför/varför inte?

2. Varför tror ni att många vuxna spelar innebandy utan skyddsglasögon?

3. Forskaren som intervjuas tror att fler skulle använda skyddsglasögon om elitspelare gjorde det. Håller ni med henne? Varför/varför inte?


Länktips:
Innebandyförbundets regler om skyddsglasögon
För lärare: Studien i Läkartidningen