Forskning om kissande djur får Ig Nobel-priset

Publicerat: 2015-09-18. Rättad version.

I går kväll delades årets Ig Nobel-priser ut. Det handlar alltså inte om det vanliga Nobelpriset. De här priserna går till forskning som först får dig att skratta och sedan tänka. Här är några av de upptäckter som fick pris i år:

♦ En insektsforskare (entomolog) kom fram till att bistick gör ondast på överläppen, snoppen och i näsborren. Hur han kom fram till det? Jo, genom att låta bin sticka honom massa gånger. Han fick priset i fysiologi och entomologi.

Kemipriset gick till forskare som kommit på ett sätt att förvandla ett hårdkokt ägg till ett löskokt. I alla fall delvis. Upptäckten kan bli viktig för forskning om cancer.

Fysikpriset fick forskare som kommit på att alla däggdjur som väger över 3 kg kissar ungefär lika länge. En av forskarna tror att upptäckten kan vara till nytta när människor bygger vattenrör av olika slag.

Medicinpriset fick några olika forskare som undersökt nyttan med att kyssas ordentligt. De kom bland annat fram till att kyssande kan minska tecken på allergi.

♦ Polisen i Thailand fick ekonomipriset för sin idé om att erbjuda poliser extra betalt om de inte tog emot mutor.

Det delades ur många andra priser också. Ig Nobelpriserna delas ut av en tidning i USA som heter Improbable Research.

OBS! I en första version av denna text nämndes att en bh som blir munskydd fått priset. Där hade nukunskap.se läst slarvigt. Det var nämligen redan 2009. Vi har nu rättat texten och ber om ursäkt för felet.


Länktips:

Läs om svenskar som fick Ig Nobel-priset för upptäckter om grönt hår (2012) 0ch hur dyngbaggar som gått vilse hittar hem (2013).

Lite svårlästa listor på engelska över alla priser sedan 1991 (improbable.com)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock