Forskning om kliande och rävliv fick pris

Årets Ig Nobel-pris har delats ut. Priserna går till forskning som först ska få dig att skratta och sedan tänka. Det är en sorts skämtpris, men går till riktig forskning.

Årets medicinpris gick till en upptäckt som du kanske kan testa själv någon gång. Tyska forskare har undersökt vad som händer om det kliar på kroppen och man kliar sig framför en spegel. När det har kliat på vänster sidan av kroppen så har försökspersoner fått klia sig på höger sida i stället. Då kan det hjälpa mot kliandet, upptäckte forskarna. Spegeln verkar ha lurat hjärnan. Kan man ha någon nytta av det här? Ja, kanske om det kliar under ett gips, till exempel. Eller på ett myggbett som man inte vill klia hål på. Det är ju i alla fall värt att testa.

Många andra priser delades också ut. Här är några av dem:

Biologipriset gick till två britter. Den ene har testat att leva som get i Alperna några dagar. Den andre prövade att vara bland annat räv och grävling. Som grävling åt han bland annat mask.

Fysikpriset gick till forskare som har upptäckt att insekten broms hellre ger sig på mörka hästar än ljusa.

Litteraturpriset fick svensken Fredrik Sjöberg. Han har skrivit tre böcker som handlar om ”njutningen av att samla flugor som är döda och ännu inte döda”.

Ekonomipriset fick forskare från Nya Zeeland och Storbritannien dela på. De har låtit studenter titta på bilder av stenblock. Studenterna skulle beskriva stenblocken som en sorts personer.

Ig Nobel-priset har delats ut sedan 1991. En del pristagare har nog inte gillat att det skämtas om deras forskning. Andra märker att priset gör deras forskning mycket mer berömd. Priserna delades ut den 22 september vid det kända Harvard-universitetet i USA. Bakom priset står en tidning som heter Improbable Research. Tidningens namn kan översättas till Osannolik forskning.


Länktips:
Se hela listan över vinnare här (på engelska, improbable.com)
Läs om 2015 års vinnare (nukunskap.se 2015-09-18)


Förslag till skrivuppgift

Om du var forskare, vad skulle du vilja forska på? Berätta varför du skulle vilja forska om just det här och vad du tror att forskningen skulle göra för nytta. Om du vill kan du också försöka beskriva hur forskningen skulle gå till.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2016-09-24