Förväxling början till svampintresse

Michael Krikorev. Foto: Johan Samuelsson/SLU

Som ung blandade Michael Krikorev ihop kantareller med en annan svamp. Det kunde ha gått riktigt illa. Nu är han en av Sveriges verkliga svampexperter. 

Vi börjar med den olyckliga svampplockningen. Michael var då runt 20 år och i Värmland med en kompis. De hittade fullt med gula kantareller. Trodde de.

– Vi tillagade dem, och fast de inte smakade kantarell, så fortsatte vi att äta. På natten fick vi båda lite magknip och konstiga drömmar, berättar Michael Krikorev för nukunskap.se.

Hemma i Stockholm igen lånade han en svampbok. Det visade sig att svamparna inte alls var kantareller, utan narrkantareller. Det är svampar som är ganska lika kantareller. Narrkantareller är inte giftiga. Men Michael misstänker ändå att det var svamparna som gjorde att de mådde dåligt på natten.

Det var trots allt tur att det var just kantareller som killarna hade varit på jakt efter. Om de i stället hade letat champinjoner hade de kunnat förväxla dem med dödligt giftiga vita flugsvampar.

Michael Krikorev hade lärt sig en läxa. Han förstod att det gällde att ha rejäl koll på svampar som man åt. Och så började han att lära sig mer. Mycket mer. Först var det svampböcker som gällde.

– Jag har ganska bra bildminne och kommer ihåg att jag lärde mig ganska fort. Bara på ett par år så kunde jag väl flera hundra svampar, säger Michael Krikorev.

Så småningom började han att utbilda andra om svampar och har startat webbplatsen svampguiden.com. I dag är han biolog och jobbar vid något som heter Artdatabanken. Det är ett centrum för att samla kunskap om olika arter i Sverige.

– Jag är en samlare. Jag tycker att det är kul att fotografera, att lära mig känna igen nya arter och att förstå varför svamparna finns där de finns.

Man skulle kunna tro att en duktig svampkännare mumsar svamp nästan varje dag. Det gör inte Michael Krikorev.

– Jag plockar och äter inte själv så mycket svamp, för att rensa är det tråkigaste jag vet, säger han.

Texten hör till Tema SVAMP.


 

Länktips

Här kan du se narrkantarell och sedan jämföra den med vanlig kantarell (svampguiden.com).


Text: Lisa Blohm
Foto: SLU
Publicerat: 2015-10-01