Fotbollsmatch stoppas efter försök till fusk

Kvällens fotbollsmatch i herrarnas allsvenska ställs in. Någon ska ha försökt betala en spelare i AIK för att spela dåligt och förlora matchen.

En del människor satsar pengar på hur det ska gå i fotboll och andra idrotter. Många spelar bara för att det är roligt och inte för så mycket pengar. Men en del satsar väldigt stora summor. Det finns också de som försöker att få matcher att sluta på ett visst sätt, för att tjäna pengar på det. Det här kallas matchfixning och är olagligt.

I tisdags, den 16 maj, ska en spelare i AIK ha blivit lovad en stor summa pengar. För att få pengarna skulle han spela dåligt och se till att hans lag förlorade mot IFK Göteborg. Men spelaren slog larm om det här, berättar Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Polisen, AIK och IFK Göteborg kopplades in. Nu har Fotbollförbundet stoppat matchen. Den skulle ha spelats i kväll, men nu ska den i stället spelas en annan gång. Håkan Sjöstrand är en hög chef för Fotbollförbundet och verkar upprörd.

– Det handlar ytterst inte om en enskild match. Det är en allvarlig attack och ett kuppförsök mot svensk fotboll. Det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera och därför är det viktigt att vi agerar med kraft, säger Håkan Sjöstrand i en text på Fotbollförbundets hemsida.

Länktips:

Så skriver Fotbollförbundet om den misstänkta matchfixningen (2016-05-18)

Läs en gammal nyhet om sex män som 2016 dömdes för fusk med matcher (svt.se 2016-06-30)


Text: Lisa Blohm
Foto: Michal Jarmoluk (CC0)

Publicerat: 2017-05-18


Diskussionsfrågor:

1. Tror ni att det går att betala spelare i herrarnas eller damernas allsvenska i fotboll för att de ska spela dåligt? Varför/varför inte?

2. Tror ni att en enda spelare med flit kan påverka en match så mycket att det egna laget förlorar? Motivera!