Fotbollsstjärnan Marta har blivit svensk

Fotbollsspelaren Marta har blivit svensk. Hon är stor stjärna i FC Rosengård och i Brasiliens landslag. Hon har också flera gånger utsetts till världens bästa fotbollsspelare på damsidan.

Porträttbild på fotbollsspelaren Marta. Foto: BrokenSphere (CC BY 3.0)

Marta. Foto: BrokenSphere (CC BY 3.0)

Marta heter egentligen Marta Vieira da Silva och är född i Brasilien 1986. Hon är forward och har spelat för tre svenska klubbar och vunnit SM-guld sju gånger. Sedan 2014 spelar hon i Malmölaget FC Rosengård. Och nu är hon också svensk medborgare, berättar Sydsvenskan. Tidningen har ett foto på Marta där hon håller upp ett papper som bevis på att hon nu är svensk.

Det var redan 2014 som Marta berättade att hon ville bli svensk medborgare. Så här sa hon då till tidningen Kvällsposten:

– Jag har spelat här under många år och känner att jag vill fortsätta här, jag vill inte flytta härifrån. Min historia i Sverige är inte klar. Det handlar inte bara om fotbollen, jag tycker om att vara i Sverige och gillar livet utanför fotbollsplanen, sade Marta.

 

Marta får inte spela för Sverige

Nu är det alltså klart. Hon är svensk medborgare och kan därför bo i Sverige hela sitt liv om hon vill. Men Marta får inte spela i svenska landslaget. Hon har ju många gånger spelat för Brasilien och fotbollens regler är såna att det inte går att byta landslag. Marta ska dessutom fortsätta att vara medborgare i Brasilien. Hon kan ha både ett svenskt och brasilianskt pass.

Marta kom till Sverige och Umeå IK 2004 och spelade där till 2008. 2012 till 2014 spelade Marta i Tyresö FF, men bytte 2014 till Malmöklubben FC Rosengård. Marta har vunnit SM-guld flera gånger och utsetts till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare fem år på rad – 2006 till 2010. Hon är bland annat oerhört duktig tekniskt på planen.


Text: Lisa Blohm
Foto: BrokenSphere (CC BY 3.0)

Publicerat: 2017-03-14

Länktips: Se bildbeviset på att Marta har blivit svensk medborgare (sydsvenskan.se 2017-03-14).

Förslag till uppgift:

Gå in på artikeln på sydsvenskan.se. Det går att se att bilden på Marta har ändrats i en dator. Något är utsuddat.

1. Var syns det att något på bilden har suddats ut?
2. Vad tror du fanns där det är suddat?
3. Varför tror du att det som fanns där är borttaget?
4. Tycker du att just den här bilden blir mindre trovärdig när det är suddat i den?

Så här har nukunskap.se tänkt:

 • Svar på fråga 1


  1. På papperet, efter Martas namn, är något utsuddat. (Det kan förstås finnas andra saker som är utsuddade. Men det har vi inte upptäckt.)

 • Svar på fråga 2


  Det är nästan säkert Martas personnummer som är borta. Personnummer ska finnas med på såna här papper.

 • Svar på fråga 3


  Det är nog för att Sydsvenskan tycker att det är onödigt att tidningen avslöjar Martas personnummer för alla människor.

 • Svar på fråga 4


  Nukunskap.se tycker inte att bilden blir mindre trovärdig. Papperet ser ändå äkta ut och det går att förstå varför personnumret är borta. Om Martas namn också var borttaget, så skulle det däremot ha varit lite konstigt.