Fritt fram att söka bland 126.000 ord

Svenska akademiens ordlista har du kanske bläddrat i? Nu går det att söka i hela boken på nätet – och till och med i tre ordböcker på en gång. Då får man både veta hur ord stavas, hur de uttalas och kanske var de kommer ifrån.


Publicerat: 2017-09-27
Text: Lisa Blohm   Ordmoln: infogram


I Svenska akademiens ordlista (SAOL) kan man slå upp sammanlagt 126.000 svenska ord . Det är både ord som har funnits i kanske flera tusen år och såna som började användas på 2000-talet. I ordlistan står det hur orden ska stavas och hur de ska böjas. Det finns ingen lag som säger att man måste stava orden som i SAOL. Men de flesta som skriver på svenska brukar försöka stava som i ordlistan.

Då och då görs ordlistan om. Då kastas en del omoderna ord som nästan ingen längre använder ut ur boken. Istället kan nya ord komma in. Det här hände senast 2015, då SAOL trycktes i en ny upplaga. Men nu går den också att söka i på internet, och det kostar ingenting. Fast det fiffigaste är nog att man nu kan söka på ett och samma ord i tre ordböcker på en gång. Det är de här:

♦ SAOL. Där står hur orden stavas, vilken ordklass de hör till och hur de ska böjas.

♦ Svensk ordbok. Där finns ungefär 65.000 ord. Man kan lyssna på hur orden låter och få förklarat vad de betyder.

♦ Svenska akademiens ordbok (SAOB). I den finns ungefär en halv miljon ord med! Många av dem är ord som de flesta av oss aldrig har hört talas om. Där kan man få veta hur orden använts i gamla böcker, hur de stavats förr och om de kommer från ett annat språk. SAOB är krångligare att förstå än de andra böckerna.

Här är länken till sidan där du kan söka.


Förslag på uppgifter:

1. Gå in på sidan med de tre ordböckerna. Slå upp fem ord, och ta reda på mer om dem. Du kan både ta ord som du är osäker på och något favoritord. Kolla också hur ordet ska uttalas, enligt Svensk ordbok. Håller du med?
2. Orden väldig, ärta och åsna är ganska vanliga svenska ord. Men de står inte med i SAOB. Hur kommer det sig? Ta reda på det!


Länktips: Tema ORD på nukunskap.se


Materialet på nukunskap.se omfattas av upphovsrätten.