Gamla plastpåsar blir konst och leksaker

Texten ingår i Tema PLASTPÅSAR

Gamla plastpåsar ses ofta som skräp. Men en del människor gör konstverk, leksaker eller smycken av dem. Tavlan på bilden kallas Superdeath. Den har konstnären Torsten Mühlbach gjort av plastpåsar. Fler saker av plastpåsar finns längre ned.

Varför gör människor grejer av gamla plastpåsar? En del har inte råd att köpa till exempel leksaker. Då kan gamla konservburkar, plast och allt möjligt skräp användas till att tillverka egna saker. Andra virkar väskor och mattor av sönderklippta plastpåsar och säljer de färdiga föremålen.

Vissa människor har råd att köpa allt som de behöver, men tycker att det är kul och bra att hitta på nya sätt att använda skräp och gamla grejer. Kanske flätar de ett armband av plast eller gör en drake att flyga med.

En del konstnärer gör saker av skräp för att få folk att tänka till. Då vill de kanske visa hur många plastpåsar som vi använder runt om i världen. På de här bilderna är alla saker av plastpåsar. Björnen är gjord av Telma Rosen och plånboken är gjord av någon i Sydafrika. Kläderna av plastpåsar har Lukas Julius Keijser visat på en utställning på Gewerbemuseet i Schweiz.

Foton: Edward Berridge, Thinkstock och Gewerbemuseet.


Filmklipp: Se en man i Kongo göra en fotboll av plastpåsar till barn i en by. (Filmklippfrån New York Times)

Länktips: Läs om barnorkestern som spelar på fioler av skräp (nukunskap.se 2015-01-12)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-03-15