Gävlebocken brann efter några få timmar

Bilden är på en tidigare Gävlebock.

Den första advent varje år ställs en ungefär 13 meter hög julbock i halm upp i Gävle. I år fick den bara stå där i några timmar. Sen tände någon på bocken och den blev totalförstörd.

Det var 50:e året i rad som Gävle fick sin julbock. Det firades på söndagen med en festlig invigning. Julbocken har blivit en viktig symbol för Gävle. Den är känd för två saker. Den ena är att den är världens största julbock i halm. Den andra är att bocken många gånger har eldats upp.

Ibland har någon snabbt tänt på bocken. Andra gånger har den fått stå länge och tolv gånger har den klarat sig helt. I år larmades brandkår och polis vid elvatiden på kvällen, samma dag som invigningen. Men det fanns inte en chans att rädda bocken. Först sas det att bocken knappast skulle byggas upp igen. Men nu blir det kanske ändå så, skriver kommunen i ett pressmeddelande på hemsidan. Maria Wallberg på Gävle kommun har intervjuats av nyhetsbyrån TT. Människor ska få bestämma om en ny bock ska byggas i år.

– Han fick stå så otroligt kort tid i år, och det är 50-årsjubileum. Det är otroligt många som är ledsna och besvikna över att han mötte sitt öde så här tidigt. Så vi vill göra det här för alla Gävlebor och hans fans runt om i världen, säger Maria Wallberg till TT.

Redan onsdagen den 30 november ska ett beslut om bocken vara klart.

Ganska många verkar tycka att uppeldningen av bocken är en del av traditionen, men det är förstås olagligt att tända på den. Tidigare i november dömdes en 26-åring som brände ned den bock som ställdes upp 2015. Han ska betala över 80 000 kronor i skadestånd till Gävle kommun och 4 000 kronor i dagsböter. Enligt Gävle kommun kostar materialet till en bock 100 000 kronor. Dessutom arbetar människor sammanlagt ungefär tusen timmar med att få en bock färdig.

På måndag förmiddag letade polisen efter en skyldig till branden. Det fanns webbkameror på platsen och någon ska enligt uppgifter på nyhetssajter ha sett en person springa från platsen.

Länktips

Se ett tv-inslag på dn.se om branden (2016-11-28)
Läs mer om anlagda bränder i Tema BRÄNDER (nukunskap.se)
Text om domen mot en tidigare bockbrännare (Arbetarbladet 2016-11-18)


Förslag till diskussion

♦ Det är olagligt att tända på bocken. Varför tror ni att människor ändå gör det?
♦ Vad tror ni det betyder för människor i Gävle att bocken brinner upp? Och för dem som byggde bocken?
♦ Spelar det någon roll när bocken brinner, tycker ni? Motivera!


Förslag till uppgifter

♦ Nyligen dömdes en person för skadegörelse. Han tände på bocken i fjol. Vad är det för skillnad på mordbrand och skadegörelse? Ta reda på det! (Läs till exempel om mordbränder i Tema BRÄNDER här på nukunskap.se).
♦ Håll koll på hur det går med bocken. Byggs den upp igen?

Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-11-28