Gener kan göra dig smaskigare för myggor

Du har kanske varit med om att myggor sticker vissa människor mer än andra. I alla fall kan det kännas så, men det verkar också stämma. Forskare har tidigare till exempel sett att malariamyggor gärna letar upp gravida. Man tror att förklaringen kan vara skillnader i hur människor doftar.

Men en del lukter som myggor gillar eller inte gillar verkar vi vara födda med. I en ny studie har forskare nämligen kommit fram till att vår arvsmassa, generna, spelar roll. Forskarna har gjort experiment med enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Alla var kvinnor. Enäggstvillingar har likadan arvsmassa och brukar vara väldigt lika varandra. Tvåäggstvillingar är inte mer lika varandra än andra syskon. Därför använder forskare gärna tvillingar när de vill veta om generna har betydelse.

Forskarna hade ett plaströr med massa myggor i. Röret syns på bilden här ovanför. Sen testades ett tvillingpar i taget. Kvinnorna fick stoppa in varsin hand i röret. Myggorna kunde flyga omkring fritt i röret och till vilken hand de ville. När enäggstvillingar gjorde experimentet, stack myggorna båda kvinnorna ungefär lika mycket. Men när tvåäggstvillingar stack händerna i röret, var det vanligare att myggorna gillade den ena tvillingen bättre. Därför tror forskarna att arvsmassan spelar roll för vissa dofter som myggor gillar eller inte gillar.


    Text: Lisa Blohm
Bild:
London School of Hygiene and Tropical Medicine
Publicerat: 2015-04-23

Extra fakta: Forskarna har skrivit om myggforskningen i en tidning för forskare som heter Plos One. Studien kommer från London School of Hygiene and Tropical Medicin.