Gerilla och regering överens om fred

I landet Colombia har det varit inbördeskrig och oroligheter i många, många år. Men nu har regeringen och motståndarna Farc-gerillan kommit överens om att sluta fred. Det berättade de tillsammans vid en presskonferens på Kuba i går, onsdag.

– Vi kommer inte att misslyckas. Tiden för fred har kommit, sade Colombias president Juan Manuel Santos, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Regeringen och ledare för Farc-gerillan har förhandlat i tre år. Nu har de ett avtal klart, som är tänkt att skrivas under om senast sex månader, berättar olika nyhetskanaler. Först ska invånarna i Colombia få folkomrösta om det. Farc och regeringen har bestämt att Farc-soldater, militärer och poliser som misstänks för brott ska ställas till svars i särskilda domstolar. De som erkänner sina brott ska dömas till fängelse, men ändå slippa att sitta i fängelse. Två månader efter att fredsavtalet är undertecknat ska Farc lämna ifrån sig sina vapen.

Colombia har sedan mitten av 1900-talet varit ett land med mycket våldsamheter. 1948 startade ett tio år långt och blodigt inbördeskrig. Sedan bildades många olika grupper som stred mot militären eller mot varandra. De flesta såna grupper har försvunnit, men Farc-gerillan finns kvar.

Tiotusentals människor har under de våldsamma åren i Colombia dödats i strider eller genom mord. Farc-gerillan har också till exempel kidnappat många människor. Polisen och militären i Colombia har också gjort sig skyldiga till många grymheter.

Blir det nu verkligen fred i Colombia? Det kan ingen säga säkert. Men freden är i alla fall mycket närmare nu än den har varit på många år.


Lyssna på ett inslag i Sveriges Radio. Det börjar med lite spanska. (2015-09-24).


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-24