Giftsvampar tros ha dödat två barn i Danmark

I Danmark har två barn dött och flera ur samma familj är svårt sjuka. Läkarna tror att de av misstag har ätit dödligt giftig flugsvamp.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-10-20
Foto: Thinkstock


Igår förmiddag, den 19 oktober, larmades ambulanser till orten Haslev i Danmark. Vid ett boende för flyktingar hade nio barn och deras föräldrar blivit sjuka. Det fanns tecken på att de var förgiftade av något. Flera barn blev inlagda på sjukhus. Två av barnen överlevde inte.

De symtom (tecken på sjukdom) som barnen och föräldrarna hade tyder på att de har ätit giftig flugsvamp. Både lömsk flugsvamp och vit flugsvamp är dödligt giftiga och går att förväxla med andra svampar.

– Flyktingar är extra utsatta, eftersom de till skillnad från oss andra inte har fått höra en massa om att flugsvampar är giftiga, säger Niels Ebbehøj, läkare på danska Giftlinjen, till dansk radio.

Den drabbade familjen kommer enligt radion från ett land i Afrika. Det finns flera exempel från både Sverige och andra länder i Europa på att människor födda i ett annat land har förgiftats av svamp. Risken kan vara större för inflyttade än för den som är född här. Orsaken är att en del kommer från länder där det finns goda matsvampar som liknar giftsvamparna – och där dödligt giftiga flugsvampar inte växer. De vet alltså inte om att det finns risk att förväxla svampar som de känner igen med livsfarliga liknande svampar.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att man inte misstänker något brott. Om familjen har ätit flugsvamp, så handlar det antagligen om en hemsk olycka. Bara ett barn i familjen verkar ha klarat sig helt utan att bli förgiftat. Familjen ska nu få extra stöd och hjälp.

I Danmark ger Giftlinjen ger råd om någon tror att de har fått i sig giftiga saker. I Sverige gör Giftinformationscentralen samma sak. Man kan i nödsituationer bli kopplad till Giftinformationscentralen genom att ringa larmnumret 112.

Det är väldigt ovanligt att någon dör av giftig svamp i Sverige, men det händer.

Länktips:

Broschyr på svenska om de giftigaste svamparna
Broschyr på 28 andra språk om svamparna
Läs mer om svamp i vårt Svamp-tema!


Förslag på uppgifter i klassen:

1. Tänk er att ni flyttar till ett land i en annan världsdel. Ni vill plocka svamp. Hur skulle ni då göra för att vara säkra på att bara plocka ofarlig och god svamp?

2. Försök att tillsammans komma fram till några bra råd som alla borde följa för att minska risken att äta giftig svamp.