Gömda guldsmycken hittade i mugg i Auschwitz

För över 70 år sedan gömde en människa som kom till koncentrationslägret Auschwitz smycken i en mugg. Nu har de hittats. (Alla foton är från museet i Auschwitz-Birkenau.)

Under andra världskriget mördade de tyska nazisterna omkring en miljon människor i koncentrationslägret Auschwitz. De flesta av dem var judar. I dag är koncentrationslägret ett museum. Här finns många, många tusen saker sparade från de människor som kom till lägret.

Bland föremålen finns det gott om muggar. Personal på museet upptäckte nyligen att en hemlighet gömde sig i en av muggarna. Den hade en falsk botten. Under botten låg en guldring och ett guldhalsband. Halsbandet var inlindat i tyg, berättar Hanna Kubik vid museet i ett pressmeddelande.

– Den dubbla botten var väldigt väl gömd. Men under tidens gång har materialen brutits ned lite och den extra botten skildes från muggen, säger Hanna Kubik.

Smyckena har undersökts och det har visat sig att de antagligen är gjorda i Polen på 1920-talet. Auschwitz ligger i Polen och många av de mördade var polska judar.

När judar tvingades till Auschwitz fick de veta att de kunde ta med sig lite bagage. Då visste tyskarna att människorna ofta tog med sig sina sista värdesaker. I Auschwitz söktes fångarna och deras bagage sedan noga igenom och hittade värdesaker togs.

Människor som överlevde Auschwitz har berättat om hur andra värdesaker gömdes. Och då och då hittas gömda dyrbarheter i de sparade föremålen. Chefen för museet i Auschwitz heter Piotr Cywiński. Han säger att gömmandet av värdesaker visar att människor förstod att de skulle bli rånade på värdesaker.

– Men det visar också att de judiska familjerna ständigt hade en gnutta hopp om att de här sakerna skulle behövas för deras överlevnad, säger Piotr Cywiński.

Det tyder alltså på att de hoppades överleva och tänkte att då behövde de pengar att leva för.

Den som en gång ägde smyckena är nästan säkert död. Även om hen överlevde Auschwitz, så kan hen ha dött av ålder eller sjukdomar.

Länktips: Läs pressmeddelandet från museet (på engelska)


Förslag på skrivuppgifter:

Låtsas att du var den som gömde smyckena i muggen. Hur tänkte du? Vem var du? Skriv och berätta!

Om du skulle gömma en enda sak i dag, vad skulle det vara? Hur skulle du göra för att gömma den så säkert som möjligt?

Att klura på:

Tänk dig att du hade två muggar av samma sort. Men en var en vanlig mugg och den andra hade smycken gömda under en falsk botten. Hur skulle du kunna avslöja muggen med en extra botten utan att röntga den?


Text: Lisa Blohm
Foton: Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau
Publicerat: 2016-05-19