Grupptryck fick fler att testa grönsak

Grönsakerna på bilden är kinaskockor.

Vad du äter i skolmatsalen kan bero på vilka som sitter bredvid dig. Det här har i alla fall den franska forskaren Valérie Adt kommit fram till. Hon intervjuas i Sveriges Radio. Valérie säger att de flesta skolelever tror att de inte blir påverkade av vad andra äter. Men hon säger också att eleverna tror fel.

– Vi har filmat hundratals elever mellan 6 och 15 år runt om i Frankrike och även i Danmark och kunnat bevisa att de verkligen ändrar sina matval beroende på vad kompisarna runt bordet gör, säger hon i ett radioinslag.

I ett särskilt experiment blandades barn som åt nästan allt med barn som var mycket petigare med maten. Sen serverades barnen en grönsak som de inte hade ätit förut, kinaskockor. Många tycker att skockorna ser ut som stora larver. (Det är såna grönsaker som syns på bilden).

Till experimentborden kom också en kock och berättade om den ovanliga grönsaken. Sen filmades vad som hände vid olika bord. Många verkar ha tyckt att skockorna såg äckliga ut. Men till slut prövade en del dem, ibland för att visa att de tordes. När de här barnen upptäckte att skockorna var goda, smakade fler på dem.

Forskningen är inte helt klar, men Valérie Adt berättar för radion att vid experimentborden var det ungefär två av tre barn som testade. Vid andra bord var det färre än hälften. Att en kock berättade om skockorna kan ju också ha fått fler att testa, men Valérie tror ändå att det spelade stor roll hur andra barn gjorde.

Valérie Adt hoppas att forskningen gör att man hittar nya sätt att få skolelever att äta bra. Det handlar både om att äta nyttig mat och att inte äta för lite.


 

Lyssna på inslaget i Sveriges Radio (2015-10-06):


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-10-06