Små blad nyttigast att äta

Man får ofta höra att grönsaker är nyttiga. Men hur nyttiga de är varierar. På Livsmedelsverket har de gjort en topplista.

Det finns olika skäl till att det är bra att äta grönsaker är bra att äta. De innehåller en hel del fibrer, och mycket av bra näringsämnen och vitaminer.

Myndigheten Livsmedelsverket undersöker hur mycket av olika ämnen som det finns i alla möjliga sorters mat. För ett par år sen kollade man särskilt på ungefär 40 olika grönsaker och då mest på de grönsaker som vi äter mest av i Sverige. Sen gjorde Livsmedelsverket en lista över de testade grönsakerna, med den nyttigaste i topp. En sån här lista skulle kunna se ut på lite olika sätt. Livsmedelsverket har mest brytt sig om vilka grönsaker som innehåller särskilt mycket av olika vitaminer, järn och annat som kroppen behöver.


Så ser listan ut:

1. Gröna blad som spenat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor
3. Broccoli
4. Gröna ärtor och sockerärtor
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Källa: Livsmedelsverket

Publicerat: 2015-05-08