Här är grönsakerna som elever åt mest

I en undersökning har skolelever svarat på frågor om vilka frukter och grönsaker som de äter. Morot var den vanligaste grönsaken och äpplen den vanligaste frukten.

Det är fler än 5 500 skolelever som har hjälpt forskare från Livsmedelsverket att få koll på frukt och grönt. De yngsta eleverna gick i förskoleklass och de äldsta i årskurs tre på gymnasiet. Under en dag 2014 höll de koll på vilka frukter och grönsaker de åt både hemma i skolan. Eleverna fanns i 93 kommuner runt om i landet och rapporterade sen in till forskarna. Forskarna har gjort en rapport av alltihop.

Ungefär tre av fyra svarade att de hade ätit morötter. Efter morötterna på grönsakernas topplista kom gurka, tomat och majs. Den vanligaste frukten att knapra på var äpple. Sen kom bananer och clementiner och liknande små citrusfrukter.

Det var kanske inte så konstigt att så många har ätit morot. Det var nämligen den vanligaste grönsaken i skolmatsalen. Nio av tio skolor i undersökningen serverade morötter den dag som försöket gjordes. Tre av fyra hade vitkål i matsalen, men det var det ändå inte lika vanligt att eleverna hade ätit.

Länktips: Läs mer om Grönsaksförsöket här (Hos organisationen Vetenskap och Allmänhet, som står bakom försöket).


    Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock

Publicerat: 2015-05-05