Här är några av de värsta bränderna

På bilden syns rester av Umeå efter branden 1888.

Genom åren har det inträffat många allvarliga bränder i Sverige. Några har tagit många människors liv. Andra har förstört stora områden. Här är några av bränderna.
(Varning för att en del bränder kan vara hemska att läsa om).


Jättestor och svårstoppad skogsbrand

Den 31 juli 2014 bröt en stor skogsbrand ut i Västmanland, i närheten av Sala. Det blev den största skogsbranden i modern tid. Brandkårer från många håll, 14 helikoptrar, militär och många frivilliga hjälpte till. Många andra stöttade på olika sätt dem som kämpade mot branden eller hade tvingats lämnas sina hem. Det tog elva dagar innan branden var under kontroll, och många veckor innan den var helt släckt. En person dog i branden och ett 70-tal byggnader blev mer eller mindre förstörda. Skogsägarna fick också enorma mängder virke förstört. Branden startade av en gnista från en skogsmaskin på ett kalhygge.

Mer om skogsbranden:
Tidsaxel med händelser under brandens första tid (Sveriges Radio 2014-08-11)
9 minuter lång film om branden (länsstyrelsen i Västmanland, 2014-08-29)


Sundsvall och Umeå brann ned samma dag

Vid lunchtid den 25 juni 1888 var elden lös i ett hus nära Selångersån i Sundsvall. De flesta av stadens hus var byggda av trä och det blåste rejält. Elden spred sig snabbt och samma kväll var en stor del av Sundsvall helt förstörd. Runt 9 000 människor var hemlösa och flera hade dött i eldsvådan. Det blev aldrig helt utrett vad branden berodde på, men det mest sannolika verkar vara en gnista från en ångbåt. När Sundsvall byggdes upp igen, så byggdes stenhus.

Just den här junidagen var en mörk dag i Sveriges brandhistoria. Längre upp på Norrlandskusten brann Umeå. Över 2 000 av stadens 3 000 invånare blev hemlösa, efter en brand som startade i ett bryggeri. I Umeå byggdes mest nya trähus upp.

Mer om bränderna på Norrlandskusten:
Bilder och kort text om båda bränderna (skandiahistoria.se)
”Brandkatastrofen i Norrland” (Allt om historia, nr 6/2013)
Gamla tidningstexter från 1888 om Sundsvallsbranden (Sundsvallsminnen)


 Unga kvinnor dog på tändsticksfabrik

På 1800-talet fanns det flera tändsticksfabriker i Sverige. På en sådan fabrik i Tidaholm i Västergötland jobbade många flickor och unga kvinnor i långa skift. De packade tändstickorna för hand i askar. På den här tiden fanns det både tändstickor som liknar dagens och sorter som lätt kunde tändas av misstag. Den här februaridagen 1875 fattade en tändsticksask eld av misstag. Flickan som höll i den lyckades inte släcka branden, och elden spred sig i fabriken. Det fanns bara en dörr och 46 av 70 flickor omkom.

Mer om branden: ”Brand i tändsticksfabrik tog 46 liv” (tjugofyra7.se)


Mordbrand på diskotek dödade 63

Den värsta branden i Sverige på 1900-talet startades med flit. Den inträffade i oktober 1998 i Göteborg. Några hundra ungdomar hade samlats i en lokal för att ha ett disko, när en brand startade i ett trapphus och sedan spreds. När branden upptäcktes utbröt panik. Det var för många människor i lokalen och många hann inte ut i tid. Den fruktansvärda händelsen slutade med att 63 unga miste livet. Runt 200 skadades, en del av dem allvarligt. Branden hade startats av en annan ung man. I förhör kom det fram att han hade tänt på möbler för att hämnas att han inte kom in gratis på diskot. Han sa själv att han aldrig hade menat att skada någon. Mannen dömdes till åtta års fängelse. Två som hade hjälpt honom fick sju års fängelse.


Text: Lisa Blohm
Fotokälla: Umeå kommuns stadsarkiv
Publicerat: 2015-09-02

Tips: nukunskap.se har ett tema OLYCKOR från våren 2015. Där kan du läsa om fler allvarliga händelser genom historien.

Källor:Sundsvallsminnen, Umeå kommun, MSB, länsstyrelsen Västmanland, försäkringsbolaget Skandia med flera