Här jobbar de med levande ebola

På ett speciellt svenskt laboratorium finns några av världens farligaste virus. Säkerheten är därför extremt hög.

Laboratoriet ligger hos Folkhälsomyndigheten i Solna och är gjort för att vara Nordens säkraste. Där forskas det bland annat på levande ebolavirus. Här undersöks också prover från människor som kan ha smittats.

För att ta sig ut och in i laboratoriet måste de anställda gå via särskilda luftslussar. När de går ut duschas de med särskilda medel som ska döda alla spår av virus och bakterier. Andreas Bråve är en av cheferna.

Andreas Bråve Foto: Folkhälsomyndigheten

Andreas Bråve

– Vi står i ”rymddräkter”, vi har lufttillförsel och man arbetar i bänkar. Det är många lager av skydd som man har mellan sig och viruset, berättar han.

Han säger att det finns starka skäl till att vara extremt försiktig med ebola och liknande virus. De ger alla sjukdomar som kallas blödarfebrar.

– Det finns inget motmedel, det är virus med väldig hög dödlighet och det finns en risk att man blir smittad av dem på labbet om man skulle jobba med dem på något annat sätt, säger han.

Blir man inte nervös av att arbeta med så farliga virus?

– Är man väldigt nervöst lagd eller orolig, då ska man nog inte jobba på det labbet. Man är oerhört väl skyddad och de som arbetar i labbet är noga utvalda. Man ska vara lugn och trygg och ha lång erfarenhet.

Nukunskap.se frågar hur labbet skyddar sig mot tjuvar som vill stjäla virus. Det får Andreas Bråve inte avslöja några detaljer om. Men han säger att virus och bakterier är noga inlåsta, på flera sätt. Det finns också stränga regler för vem som får komma åt smittämnena och hur det går till.

Text: Lisa Blohm
Bilder: Karl-Erik Sundqvist/Folkhälsomyndigheten
Publicerat: 2015-02-09


Se film från säkerhetslaboratoriet

Det är bra att veta att Folkhälsomyndigheten har låtit göra den här filmen. Därför kan filmen vara mer positiv till laboratoriet än om någon annan hade gjort den.

Mer om virus