Här skulle tonåringar ha mest makt

Texten hör till Tema RÖSTRÄTT.

Var får unga mest makt om gränsen för rösträtt sänks? Det har nukunskap.se räknat ut.

Om åldersgränsen för att få rösta sänks från 18 till 16 år, så skulle det betyda olika mycket i olika kommuner. Det är för att en del kommuner har en ganska ung befolkning. Andra kommuner har ganska gamla invånare. I kommuner där tonåringar är extra vanliga, blir deras makt större.

Nukunskap.se har kollat hur många i olika kommuner som var mellan 16 och 19 år i slutet av 2015. Sen har vi jämfört det med hur många som är 16 år eller äldre. Det visar var röster från ungdomar skulle betyda mest om gränsen för att få rösta var 16 år.

Mest makt skulle tonåringar i Danderyds kommun norr om Stockholm ha. Där är fler än 7 procent av alla från 16 år och uppåt tonåringar. Salem, Tyresö och Gnosjö är några andra kommuner med många mellan 16 och 19 år.

Minst makt skulle tonåringarna i Solna få. Där är bara 3 procent av alla från 16 år och uppåt tonåringar. Solna ligger också nära Stockholm.

Hur ser det ut i din kommun? Det kan du se i listan här nedanför.


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock

Publicerat: 2016-01-18

Extra info: Nukunskap.se har räknat med att alla över en viss ålder får rösta i kommunalvalet. Det stämmer inte riktigt. Många invandrare måste ha bott i Sverige några år först.


Kolla här hur det ser ut i din kommun!

(Syns inte tabellen? Klicka HÄR.)