Hårlös terrier nykomling bland hundar

Bildtext: Det här är en american hairless terrier, en av de tre hundraser som är nya i Sverige. (Foto: Åsa Lindholm)

Bor du i Jämtland och har en hund? Då är chansen stor att det är en jämthund. Bland stockholmare är i stället labrador retriever vanligast.

Det här visar ny statistik från hundregistret, där Sveriges alla hundar ska finnas med. Över 850 000 hundar finns i registret. I fjol registrerades bland annat hundar av tre raser som tidigare inte har funnits i Sverige. De heter american hairless terrier, american toy fox terrier samt épagneul picard. De nya hundarna finns det väldigt få av, men de kommer kanske att bli vanligare.

När människor skaffar nya hundar så är nu en labrador retriever klart populärast. Så har det varit ett tag. Tvåa kommer golden retriever och trea jämthund. Men mer än var fjärde hund i som är registrerad är faktiskt en blandrashund.

Vilka hundar som är vanligast skiljer sig åt mellan olika delar av landet. I Jämtland är till exempel jämthundar klart vanligast. Den som bor mitt inne i Göteborg eller Stockholm väljer kanske en hund som passar lite bättre just i en stad. I områden där många jagar är jakthundar ofta vanligare.

Det är Jordbruksverket och Svenska kennelklubben som har sammanställt statistik över hundarna.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-01-11