Hitler föreslogs till Nobelpriset

Samma år som andra världskriget bröt ut, föreslogs Adolf Hitler till Nobels fredspris. Det var en sorts skämt.

Det här var på vintern 1939. Kriget hade inte startat än, men det var oroligt i Europa. Adolf Hitler och nazisterna hade sedan 1933 makten i Tyskland. Judar och många andra i landet förföljdes och en del hade flytt landet. Även om det på 1930-talet fanns många som gillade Hitler, kom förslaget att han skulle få fredspriset nog väldigt oväntat.

Förslaget kom från Erik Brandt, som satt i svenska riksdagen. Många andra svenskar blev arga och kallade honom för förvirrad eller för förrädare.

Erik Brandt förklarade då i en tidning att förslaget var en sorts skämt. Han ville inte alls att Hitler skulle få fredspriset. Förslaget var ett sätt att protestera mot ett annat förslag till fredspristagare. Enligt flera källor var Erik Brandt en stark motståndare mot nazismen och Adolf Hitler.

Det berättas att Erik Brandt blev förvånad över att så många hade tagit förslaget på allvar. Men han sa ändå att det inte gällde längre. Något Nobelpris fick förstås aldrig Hitler och senare samma år bröt andra världskriget ut.


Mer om Hitler och Nobelpriset

Några år tidigare hade Hitler förbjudit tyskar att ta emot Nobelpris. Det gjordes sedan en motståndare till Adolf Hitler hade fått fredspriset 1935. Han hette Carl von Ossietzky och lyckades aldrig lämna Tyskland för att få sitt pris. Han satt under några år i koncentrationsläger och dog 1938.


Förslag till diskussion:

  1. Vad tycker ni om Erik Brandts skämt?
  2. Har ni själva exempel på skämt som andra har trott är på allvar? (Fast det inte var meningen).
  3. Vilken sorts skämt är det lätt att bli lurad av?

Länktips:

Eriks Brandts förslag går att läsa här (en bit ned på sidan). Sidan är på norska, men brevet är skrivet på svenska. Språket är gammeldags och ganska krångligt. (nobeliana.com)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-10-09

Källor: nobeliana.com, nobelprize.org, ne.se med flera.