Adolf Hitlers telefon såld för över 2 miljoner

En rödmålad telefon som en gång ägdes av Tysklands diktator Adolf Hitler har sålts på auktion. En köpare betalade 243 000 amerikanska dollar. Det är över 2 miljoner kronor.

Telefonen var från början svart, men målades senare röd. Adolf Hitlers namn var ingraverat på den och apparaten fanns i den bunker där nazistledaren tog sitt liv den 30 april 1945. Det var efter att han hade förstått att Tyskland skulle förlora andra världskriget, det krig som Hitler hade startat nästan sex år tidigare.

Telefonen ska ha tagits från bunkern av en brittisk militär som kom till platsen ganska kort efter Hitlers självmord. Det var militärens 82 år gamle son, Ranulf Rayner, som bestämde sig för att sälja telefonen. Den har sedan 1945 förvarats i en låda, berättar tv-bolaget CNN.

– Jag kommer verkligen inte att sakna den. Den är en ganska ohygglig sak och jag har alltid varit rädd att någon skulle försöka stjäla den. Jag har också fått höra att den skulle ge mig otur, säger Ranulf Rayner till CNN.

Telefonen auktionerades ut av auktionsfirman Alexander Historical Auctions. Enligt företaget var telefonen en resetelefon som diktatorn hade med sig på sina resor. Auktionsfirman skriver också att Adolf Hitler gav en del av sina fruktansvärda order när han talade i telefonen.

Det har ännu inte avslöjats vem som ropade in telefonen. Säljaren Ranulf Rayner hoppas enligt CNN att den hamnar på något museum och kan påminna människor om krigets fasor.

Länktips: Läs om nyheten på engelska (cnn.com 2017-02-20)


Förslag på saker att diskutera och fundera på

1. När den här texten skrevs, var det inte känt vem som ropade in telefonen. Varför skulle någon vilja äga Hitlers telefon, tror ni? Kan det finnas flera anledningar?

2. Enligt tv-bolaget CNN har telefonen legat i en låda sen den kom till Storbritannien 1945. Varför har ägaren inte haft den framme, tror ni?

3. Den tidigare ägaren hoppas att telefonen hamnar på museum. Är det en bra idé? Motivera! Om du inte gillar den idén, vad tycker du ska hända med telefonen?

4. Telefonen på bilden är över 70 år gammal. I dag ser den väldigt omodern ut, men telefoner som liknade den var väldigt vanliga under en stor del av 1900-talet.

a) Har du den här sortens telefon hemma?
b) Känner du någon annan som har det?
c) Vet du hur den fungerar? Berätta!


Text: Lisa Blohm
Foto: Alexander Historical Auctions

Publicerat: 2017-02-20